Hate speech
Agresiune prin cuvant
Hate speech reprezintă orice formă de agresiune, fie scrisă, prin imagini sau vorbită, discriminare, hărțuire a persoanelor din jur bazat pe defectele sale.
Discursul instigator la ură face parte dintru fenomen de o gravitate mai mare, ci anume Cyberbullying. acest fenomen a luat amploare odată cu dezvoltarea rapidă a internetului. Cu cât numărul de persoane ce au acces la internet crește cu atât acest fenomen afectează tot mai mult viață socială și personală a victimelor.
O diferență între discursul în termeni mai violenți și discursul instigator la ură poate fi aceea că, în caz de hate speech, singurul mesaj transmis (sau, măcar, cel dominant în mod clar) este ură față de o categorie de persoane. Discursul instigator la ură nu transmite niciun alt înțeles decât exprimarea urii față de un grup, mai ales în circumstanțe de natură să provoace violentă. În primul rând, este o incitare la ură împotriva unui grup de persoane definit pe criterii de rasă, etnie, naționalitate, gen, religie, orientare sexuală și altele asemenea. Discursul instigator la ură poate avea orice formă de exprimare considerată ofensatoare de către grupurile rasiale, etnice și religioase sau de minoritățile discrete ori de femei.
În țara noastră acest fenomen este prezent în multe sub nenumărate forme, cele mai multe dintre ele fiind necunoscute multor persoane. Datorită lipsei de informații cu privire la identificarea acestuia, amprenta pe care o lasă asupra vieții celor afectați are consecințe destul de grave. Acestea pot varia de la un ușor discomfort până la depresie sau izolare.
Un alt aspect foarte important care poate oarecum ingreuna identificarea lui este faptul că multor tineri le este fie frică sau rușine să recunoască că au fost victeme ale acestui tip de agresiune. Teama de a nu fi excluși sau judecați îi face pe aceștia să se inchidă in sine.
Pentru o combatere eficientă a acestui fenom este necesară educarea și imformarea adecvată atât a tinerilor cât și a adulților cu prive la tot ceea ce ține identificare, control și combatere. Cu cât oamneii vor fi mai bine informați și pregătiți, prevenirea si controlul fenomenului pot fi mai eficiente.
Cu toate că pentru români acest domeniu de combatere al violenței în online este relativ nou, consider că dacă devenim conștienți și mai alerți cu privire la ce postăm sau cum folosim social media, șansele de a prevenii agresiunea cresc . Singurii ce pot stopa acest fenomen suntem noi. De la noi pleacă schimbarea, prin educație bun simț și raționament, putem face din online un mediu mai sigur și mai prietenos pentru toți beneficiarii acestui mediu de socializare.