Zi de zi, zeci de copii, adolescenți sau chiar și adulți, sunt hărțuiți pe internet - pe rețelele de socializare, în diferite aplicații pe care le folosesc sau în jocurile pe care aceștia le joacă. Cyberbullying-ul poate avea efecte minime pentru cei norocoși, dar, în unele cazuri, efectul poate fi chiar devastator pentru viața unui om. Divulgarea unor informații personale, umilirea și comportamentul criminal, sunt doar câteva exemple despre cum se manifestă acest fenomen.
Pentru a trece cu bine peste astfel de experiențe, îți voi oferi câteva sfaturi pe care să le pui în aplicare, în cazul în care tu sau o cunoștință se confruntă cu hărțuirea în mediul online:
1. Nu răspunde în același mod! Câteodată, o reacție scapată de sub control este tot ceea ce agresorii caută și ceea ce le dă ”putere”. Dacă poți, ieși cât mai repede din această situație.
2. Salvează toate mesajele ofensatoare! Partea ”bună” a harțuirii în online este că tu poți strânge dovezi foarte ușor - Fă print screen tuturor apelurilor, mesajelor și salvează-le, acestea te vor ajuta să demonstrezi prin ce ai trecut.
3.Vorbește cu cineva despre situația prin care treci! Fie că este un profesor preferat, frate sau soră, coleg de școală, sau, cel mai important, părinte! Vei observa că te vei descărca și te vei simți mai bine, iar persoana respectivă te poate ajuta pe viitor.
4. Protejează-ți conturile de socializare. Nu împărtăși parola ta nimănui, nici măcar celor mai apropiați prieteni, deoarece aceștia pot deveni foști prieteni și se pot folosi de conturile tale pentru a posta cuvinte urâte.
5. Dacă cineva pe care cunoști este agresat, fă ceva! Stând degeaba nu faci altceva decât să încurajezi comportamentul agresorului – vorbește cu victima și fă tot ce poți pentru a o ajuta și pentru a opri agresorul.
Cazurile de cyberbullying nu trebuie tratate cu indiferență, deoarece efectele sunt îngrijorătoare iar o persoană care este agresată online poate deveni depresivă sau anxioasă.