„Dar aparține altei religii", „El are părul prea lung”, „N-ai ce să faci. Nu-i știm noi? Așa e cultura lor”, „Oamenii de etnie x sunt hoţi”.
Acestea sunt doar câteva expresii pe care le auzim des în jurul nostru. Observăm tot mai des că este foarte ușor să pui etichete oamenilor. Evaluăm anumiți oameni pentru grupul sau rasa din care fac parte, nu pentru cine sunt ei cu adevărat.
Putem defini rasismul ca fiind “un grup de atitudini, practici și acțiuni care își au sursa în convingerea că diferențele sociale și culturale se explică prin diferențe biologice și ereditare dintre rasele umane.” (https://dexonline.ro/definiție/rasism). Rsismul este o realitate a zilelor noastre pe care foarte mulți oameni o trăiesc, iar discrimnarea rasială există din cele mai vechi timpuri. Istoria ne-a dovedit cât de mult au avut de suferit unele persoane datorită diferentelor rasiale.
Oamenii trebuie să înțeleagă că toți ne-am născut liberi, liberi și egali. Rasismul nu este ceva cu care să te naști. Consider că este o alegere pe care o persoană o face fiind influențată de anumiți factori externi precum precum familia, prietenii și informații transmise prin mass-media. Astăzi, datorită dezvoltării tehnologiei, prin mediul online este mai ușor ca niciodată să aduci cuvinte jignitoare la adresa cuiva. Filmele, revistele, știrile hrănesc mintea cu simboluri distorsionate care modelează definiția rasei.
Fiecare persoană trebuie văzută pentru ceea ce este ea. Culoarea pielii, indiferent care este ea, nu trebuie să fie asociată cu nimic, singurele lucruri care se pot vedea în timp sunt meritele, abilităţile personale sau comportamentul. Este dreptul fiecăruia să fie tratat în mod egal și corect. Toți oamenii au drepturi, indiferent de cine sunt, unde locuiesc, ce ocupație au, ce limbă vorbesc, ce inseamnă religia lor, dacă sunt băieti sau fete. Da, toate acestea ne diferențiază, dar ne fac vreun rău? Nu. Este vorba despre acceptare și egalitate. Fiecare om, indiferent din ce colț al lumii s-a născut merita să aibă aceleaşi drepturi.
Consider că puterea cea mai mare stă în cuvinte. Indiferent de ceea ce este o persoană, lumea poate să fie mult mai frumoasă atunci când acceptăm. Fii atent ce urme lasă pașii cuvintelor tale!