Competența digitală este una dintre cele opt-competente cheie, concretizându-se în utilizarea cu încredere și în mod critic a întregii game de tehnologii ale informației și comunicațiilor pentru informare, comunicare și soluționare a problemelor în toate domeniile vieții. Deși multora dintre noi ni se pare ceva simplu, competența digitală a 40% din populația UE se situează la un nivel insuficient, 22% din cetățeni nefolosind Internetul.
[https://www.schooleducationgateway.eu/ro/pub/resources/tutorials/digital-competence-the-vital-.htm]
Cele 8 competente cheie sunt:
Abilitatile digitale sunt bazele cognitive ale competentei digitale. Implica cunostintele si capacitatea de a determina nevoile de informatii din surse de tehnologie si de a folosi corespunzator instrumente si facilitati digitale. Toate acestea pentru a introduce, accesa, organiza si integra resurse digitale dar si pentru a construi cunostiinte media.
5 abilitati digitale esentiale:
Abilitatea: competenta de a indeplini o sarcina, mentala sau fizica. Depinde de materialul genetic al persoanei. Pe când competența are legatură cu cunoștiintele dobândite de o persoană.
[https://theknowledgeeconomy.blog/2016/04/12/ability-capability-capacity-and-competence/]
O mare industrie s-a creat în jurul editărilor de fotografii, materiale foto, video, etc. Se dezvoltă din ce în ce mai mult iar tot mai frecvent întânim oameni care își creează o pasiune și mai apoi o afacere în acestă industrie. Internetul este în sine o piață de desfacere pentru o astfel de competențe și abilități creative, unde în ultimii ani găsim felurite imagini editate care ne creează emoții, pofte culinare sau dorința de a pleca într-o vacanță.
În cele ce urmează, voi surpinde câteva puncta cheie pentru editarea fotografiilor, sfaturi preluate de la diferiți profesioniști în domeniu.
Editarea fotografiilor sau procesarea fotografiior trebuie sa fie o activitate executata cu moderatie. Majoritatea pozelor necesita imbunatatire dar nu trebuie modificata complet fata de original. Mai jos vom gasi aspectele de care trebuie sa tinem cont, atunci cand dorim să ajustăm o poză:
Decupați pentru a îmbunătăți compoziția / focalizarea: dacă subiectul dvs. se simte mic și / sau pierdut în cadrul imaginii, decupați astfel încât să umple cadranul - mai mult subiect, mai puțin fundal. Sau ați putea dori să faceți "zoom-in" pe o anumită parte a subiectului.
b.Eliminarea elementelor nedorite
Elementele distractive pot fi umbre ciudate, bucăți de gunoi, obiecte necunoscute / străini, fundaluri excesive, spațiu neutilizat / gol / neinteresant sau orice altceva care intră sau nu contribuie la spiritul fotografiei. Eliminarea acestor elemente ce distrag atenția ajută privitorul să se concentreze la subiect.
c.Ajustarea contrastului
Există mai multe metode de ajustare a contrastului. Cel mai simplu este sa folosiți direct functia “contrast” pe care o veți întâlni in absolut toate programele de editare, fie gratuite, fie plătite. Mai complex insa, puteți controla contrastul prin “levels“, sau “curves“. Acestea din urmă sunt funcții mai avansate, dar care iti ofera un control mai bun asupra calitatii finale a fotografiei editate.
Pentru a menține echilibrul și realismul fotografiei, aveți grijă să nu supra-sau sub-saturați o imagine - sau cel puțin culorile care ar trebui să rămână mai naturale. Cu toate acestea, puteți face ajustări pentru a selecta zone dintr-o imagine pentru a satura anumite culori pentru un pic de dramatizare creativă.
d.Ajustarea culorilor
De baza este saturatia. Cresterea saturatiei este frumos de folosit, dar, cel mai bine, cu dreapta masura. O saturatie prea mare “doare la ochi” pe cel care priveste fotografia. Culorile se pot modifica si in ceea ce priveste nuanta, tonul, si nu doar intensitatea.
Prin intermediul utilizării aplicațiilor de editare foto se ajustează imaginile cu o variată de caracteristici de la tăiere, adăugare de filtre sau elementr suplimentare, focalizare,etc.
Cele mai cunoscute aplicații de editare foto la nivel mondial sunt:
Este o aplicatie pentru smartphone si desktop care detine o varietate de functionalitati pentru editarea fotografiilor. Este una dintre cele mai utilizate aplicatii in randul populatiei.
Este o aplicatie asemanatoare Instagram-ului, avand o multitudine de filtre uimitoare care sa imbunatateasca imaginile tale.
Aceasta aplicatie se deosebeste de celelalte prin filtrele care dau tenta de pictura. Ofera foarte multe filtre gratuite si exista chiar si o comunitate care activeaza pe aceasta platforma.
Este o aplicatie cunoscuta cu instrumente de modificat fotogragii, video(taiere, corectare ochi rosii, luminozitate, contract, filtre, borduri,etc.)
Este o aplicatie destinata fotografierii preparatelor culinare. Detine aproximativ 30 de filtre si unelte pentru focuse si accentuarea culorilor.
În ultimii ani s-a dezvoltat din ce in ce mai mult publicarea de fotografii editate care sa scoata in evidenta anumite elemente dintr-o fotografie. Desigur, odata cu noul trend s-au infiintat rand pe rand si platforme in care amatorii/profesionistii sa le posteze cu scop publicitar, informativ, financiar. Una dintre cele mai cunoscute rețele pentru astfel de continut este Instagram. Aceasta contine o serie de filtre binecunoscute de utilizatori precum: Clarendon, Ludwig, Valencia, X-Pro II sau Lark. Totodata ofera si o gama larga de unelte pentru a ajusta poza chiar in aplicatie cu pasul final de a o impartasi cu abonatii.
Alte aplicatii faimoase in care fotografiile sunt duse la rang de arta: Pinterest, Visura, Flickr, VSCO.
Aceasta industrie dezvolta si locuri de munca, de la clasicul fotograf pana la creator de continut, binecunoscut sub denumirea provenita din limba engleza: influencer.
Cerințele variază în funcție de nevoia angajatorului, salariile pornind de la 500-600 euro lunar pana la câteva mii de euro.
Exemple:
Nivel de expriență: 0-5 ani.
Limbi vorbite:germană, engleză, franceză, rusă
Salariu brut/lună:1000-2000 euro
Descriere: Oferirea de servicii foto în zone turistice din Grecia, Spania, România.
Nivel de expriență: 0-10 ani
Limbi vorbite: engleză.
Salariu brut/lună: nu se specifică.
Descriere: Fotografierea produselor firmei pentru prezentarea pe site, idei inovatoare pentru promovara și creșterea afacerii.
În ceea ce privește partea celor creatori de conținut(influencer) contractele variază în funcție de urmăritori și brand-urile care doresc să înceapă o colaborare cu ei. Printre cei mai cunoscuți influncers din România se află: Ana Morodan, Sânziana Negru, Carmen Grebenișan, Alina Ceușan Laura Giurcanu.
Ele au comunicat cu brand-uri precum: Milka, Foreo, Oreo, diverite firme cu produse de îngrijire a pielii(Plush Bio, Foliteutic), brand-ul de haine H&M. Mai mult decât atât multe dintre ele și-au creat și un brand propriu pe care îl promovează pe rețelele de socializare.
[https://www.lectiifotografie.ro/ghidul-incepatorului-editarea-fotografiilor/]
https://www.oberlo.com/blog/best-photo-editing-apps-iphone-android
https://www.bestjobs.eu/ro/locuri-de-munca/editare+foto