Startupurile schimbă lumea în care trăim. Peste tot, atât în articole din presa internațională cât și în cea locală, startupul este un subiect din ce în ce mai frecvent abordat din perspective care de care mai diverse. Ce sunt aceste startupuri despre care vorbește toată lumea și despre care auzim în fiecare zi?
Probabil una dintre definițiile cunoscute cu o rată de adopție mai largă este cea a lui Steve Blank:
"Un startup este un tip de organizație temporară, care are scopul de a căuta un model de business repetabil și scalabil."
Deținerea unui startup, în sine, este o provocare. A avea capacitatea financiară și cunoștințele necesare de a ridica o afacere de la zero este un lucru; să poți supraviețui unei concurențe acerbe, unei economii nesigure și unei piețe care este de multe ori în continuă schimbare și imprevizibilă este un alt lucru. Sunt necesare a fi luate niște măsuri și de urmat niște pași, chiar dacă sunt mici, ca necesitățile firmei să fie îndeplinite una câte una.
Una din cele mai comune greșeli pe care le fac oamenii atunci când vine vorba de promovarea afacerii și de creșterea vânzărilor este faptul că văd marketingul ca pe o singură acțiune, ca un „ceva” care dacă merge bine vin clienți, dacă nu, nu. De exemplu, atunci când creăm un plan de marketing, la secțiunea de strategii, de obicei punem primele idei care ne vin sau cele care ne „sună” cel mai bine.
Problema este că mare parte dintre ele, dacă nu toate, se referă doar la un aspect al marketing-ului, la partea de atragere de clienți și de creștere a notorietății. De aceea, și când vine vorba de marketing și de creșterea vânzărilor, acestea nu pur și simplu „se întâmplă” ori nu. Creșterea unei afaceri este o sumă a mai multor factori pe care, dacă îi luăm separat și îi optimizăm, vom obține o creștere exponențială a afacerii.
Marketingul inteligent se bazează în întregime pe înțelegerea clienților dumneavoastră. Trebuie să știți nu doar cine sunt aceștia si ce cumpără, dar și de ce cumpără și in special, de ce aleg să achiziționeze produsele/serviciile pe care le oferiți.
De aceea, este indicat să vă intensificați eforturile de comunicare cu cei care cumpără de la dumneavoastră, să fiți mai activ pe rețelele sociale, pe forumuri si bloguri. Totodată, încercați să obțineți feedback direct de la clienți sau oamenii dumneavoastră de vânzări.
Utilizați anumiți stimuli pentru a atrage clienții să cumpere pe baza promoțiilor pe termen scurt pe care le lansați. În acest an, mai mult decât în anul precedent, consumatorii sunt mult mai bine ancorați în realitatea economică și, ca urmare, vânează prețurile bune și valoarea adăugată. În acest sens, promoțiile vă sunt de mare ajutor în perioada aceasta.
Nu vă bazați exclusiv pe o echipă mică sau pe oamenii de la marketing să producă idei proaspete. În acest sezon, ancorați toți angajații în sesiuni de brainstorming și faceți în așa fel încât inovația să devina responsabilitatea oricărui salariat pe care îl aveți. De asemenea, oferiți angajatului care a venit cu ideea cea mai bună o anumită recompensă.
Aveți regulat promoții pe care le faceți cunoscute bazei întregi de clienți prin direct mail? Încercați să trimitețo aceste oferte mai des în perioada care urmează și observați ce promoții merg mai bine, sunt mai apreciate de consumatorii dumneavoastră.
În prezent, campaniile de responsabilitate socială sunt la modă. De aceea, ar fi bine să profitați de acest lucru și să vă alăturați unei organizații non-profit.
Puteți să vă oferiți să ajutați anumite asociații sau să organizați campanii de strângere de fonduri.
Când a fost ultima dată când v-ați actualizat site-ul sau strategia de vânzări și marketing? Site-ul dumneavoastră este, în general, primul loc în care ajung potențialii clienți atunci când vor să afle mai multe despre business-ul pe care il dețineți și, tocmai de aceea, este crucial să aveți puse la punct toate informațiile de pe pagina web.