Strategiile de internaționalizare ale unui start-up
Auzim tot mai des termenul de internaționalizare, dar totuşi nu mulți dintre noi întelegem cu adevărat ce reprezintă. Deşi este un concept introdus de foarte mulți ani, abia în ultimii ani a reuşit să ia amploare.
Ce este internaționalizarea?
Internaționalizarea reprezintă un proces antreprenorial prin care este luat în considerare aspectul localizării activității productive în vederea alinierii cât mai potrivite a factorilor de producție la exigențele consumatorilor din țara de origine și din străinătate. Fenomenul internaționalizării a fost istoric opus protecționismului, fie că el s-a referit la bunuri, capitaluri reale sau financiare, sau la resursa umană.
Strategii de internaționalizare ale unei afaceri:
Problema pătrunderii pe pietele externe trebuie plasată în contextul strategiei de internaționalizare a întreprinderii. Fiecare întreprindere care urmăreşte să fie prezentă pe piata internațională trebuie să pună la punct o strategie care să-i permită obținerea avantajelor dorite. Modalitațile concrete de prezentă în strainătate, de intrare pe piețele străine sunt numeroase şi, potrivit literaturii de specialitate, pot fi grupate în trei mari categorii:
- Implantarea în străinatate, realizată pe calea investițiilor directe, ceea ce presupune o opțiune pe termen lung din partea firmei investitoare şi participarea la gestiunea societății din țara terță.
- Operațiunile comerciale internaționale. Internaționalizarea afacerilor se poate realiza prin extinderea în străinatate a relațiilor de aprovizionare-desfacere, adică prin operațiunile de import-export.
- Alianțe si cooperari internaționale, ce au in vedere stabilirea de relații durabile în vederea realizării unei strategii comune de management în domenii determinate de activitate. Aceste relații pot avea caracter informal (concertări la nivel managerial), se pot întemeia pe contracte de cooperare sau se pot realiza în cadrul unor structuri instituționalizate. Principalele forme de alianțe si cooperări internaționale sunt urmatoarele:
-cooperările pe baze contractuale, în care pot fi incluse contractele de licență, franciza, subcontractarea;
-alianțe strategice sub forma de asociații, consorții pentru construirea de obiective in comun, livrări la cheie, consulting-engineering etc.;
-cooperarea instituționalizată, reprezentată de societațile mixte.
- Contractele internaționale de gestiune
Un contract internațional de gestiune este un contract care dă dreptul unei societăți străine să gestioneze o firmă intr-o țară străină. Ele sunt acordate de obicei firmelor multinaționale mai ales in domeniul hotelier (Hilton, Meridian) şi în domeniul industrial pentru uzinele de asamblare. Aceste contracte permit un control mai bun al afacerii şi de asemenea se creează o imagine internațională mai bună a firmei.
- Alianțele strategice
Alianțele strategice reprezintă cooperări între firme in diferite domenii, firmele implicate păstrându-şi independența juridică. Elementul-cheie pentru reuşita unei alianțe strategice constă în alegerea partenerului potrivit, deoarece această formă de cooperare se bazează pe încrederea reciprocă dintre părțile implicate.