Un startup este o afacere sub forma unei companii, a unui parteneriat sau o organizație temporară care are scopul de a căuta un model de afaceri repetabil și scalabil.
Când începeți o nouă afacere sau dezvoltați o strategie și un plan pentru dezvoltarea unei companii existente, trebuie să aveți în vedere și strategia de ieșire. Aceasta înseamnă că puteți prevedea o modalitate de a ieși de pe piață.
În același timp, indiferent de domeniul de activitate, există un ciclu de afaceri pentru orice tip de dezvoltare a afacerii. Orice antreprenor responsabil trebuie să înțeleagă aceste cicluri pentru a-și adapta strategia companiei la tendințele pieței. Dacă antreprenorii trebuie să intre în spațiul de piață în continuă expansiune în etapa inițială a întreprinderii, iar etapa de dezvoltare a companiei ar trebui să coincidă cu creșterea pieței, atunci momentul ieșirii trebuie ales cu mare atenție.
Suntem foarte bucuroși că antreprenorii, fondatorii și proprietarii de afaceri cu care lucrăm sunt întotdeauna fericiți și bucuroși să vorbească despre toate acestea, chiar și momentele dificile prin care au trecut, deoarece acest lucru le permite să continue să învețe și să se dezvolte. Acest lucru i-a saturat pe ei și pe compania lor și i-a ajustat în consecință, astfel încât în cele din urmă au rezolvat mai multe probleme decât au identificat inițial.
Intrebarea si raspunsul ulterior care nu curge la fel de liber ca restul este: "Care este strategia dumneavoastra de EXIT ?"
Deși acestea sunt cele mai frecvente tipuri de ieșiri, există multe nuanțe și modalități de a părăsi o afacere. Când intenționați să ieșiți, asigurați-vă că aveți o echipă puternică.
Deși acestea sunt cele mai frecvente tipuri de ieșiri, există multe nuanțe și modalități de a părăsi o afacere. Când intenționați să ieșiți, asigurați-vă că aveți o echipă puternică.Luati in considerare alocarea totala a activelor, structura tuturor investitiilor si a activelor pe care le detineti. Ca majoritatea proprietarilor de afaceri, activele in care au fost facute investitiile de-a lungul timpului este unul singur, respectiv afacerea pe care o detineti, care este in majoritatea cazurilor, greu vandabila si riscanta.
Iată câteva strategii de ieșire care se potrivesc afacerii dvs.:
1. Găsește un succesor. Când găsim persoana potrivită și suntem dornici să ne continuăm munca, succesorul ne poate prelua afacerea cel mai ușor.
2. Vindeți-vă afacerea. Companiile profitabile sau companiile care au potențialul de a oferi profituri reale sunt întotdeauna „produse” care pot găsi cumpărători. Elaborați un plan de afaceri pentru procesul de vânzare care să sublinieze faptul că afacerea în cauză nu depinde de dvs. și poate fi condusă de oricine.
3. Afaceri de lichidare. Lichidarea corporativă este o altă strategie de ieșire în beneficiul multor proprietari de afaceri.
Sfaturi pentru un exit de succes
Sfatul nr. 1 – Alegeți strategia de exit potrivită și la momentul potrivit.
Sfatul nr. 2 – Pregătiți-vă compania pentru procesul de exit
Sfatul nr. 3 – Alegeți înțelept investitorii/cumpărătorii
Sfatul nr. 4 – Pregătiți un roadshow profesionist