Internetul ocupă o mare parte din viața noastră. Fie că ne place sau nu să recunoaștem, existența noastră a fost dată peste cap odată cu apariția acestuia. Internetul a revoluționat cam toate aspectele importante ale vieții, de la felul în care comunicăm cu ceilalți până la felul în care ne informăm, facem cumpărături sau comandăm mâncare, totul a devenit mai ușor și rapid cu ajutorul noilor tehnologii. Este evident faptul că Internetul a îmbunătățit considerabil calitatea vieții omului contemporan, însă, totodată, aceasta a reprezentat și un mediu propice dezvoltării așa-numitului fenomen al ,,cyberbullying-ului” (trad.: hărțuire online). Ascunși în spatele unui monitor sau poate chiar a unei identități false, oamenii s-au simțit mai în siguranță să atace.
Ce este cyberbullying-ul? Termenul face referire la folosirea noilor tehnologii și, implicit, a Internetului cu scopul de a răni, agresa, amenința, umili sau intimida alte persoane. Hărțuirea online este un fenomen în plină dezvoltare care face tot mai multe victime, cu precădere în rândul adolescenților.
Sursă foto: https://images.google.com
La nivel global, 6 din 10 adolescenți sunt sau au fost la un moment dat victime ale agresiunii virtuale. Fie că este vorba despre faptul că primesc un comentariu jignitor la o postare, fie că este vorba despre situația în care le sunt făcute publice informațiile personale, fotografiile, le este furată identitatea ori le sunt trimise mesaje cu caracter obscen, adolescenții din întreaga lume au simțit pe propria piele gustul amar al cyberbullying-ului.
În România, fenomenul cyberbullying-ului a luat amploare în ultimii ani, tot mai mulți adolescenți devenind victime ale violenței online. Potrivit unui studiu realizat la sfârșitul anului 2017 de cei de la Tribal Worldwide România pentru compania Bitdefender și aplicat pe un eșantion format din 800 de persoane, 80% dintre adolsencenții chestionați au fost victime ale cyberbullying-ului.
Felul în care arată (în aproximativ 67% din cazuri), hobby-urile (cca. 30%), situația materială a familiei din care provin (13%) și orientarea sexuală (8%) sunt principalele motive pentru care tinerii români devin victime ale hărțuirii pe Internet. Cei mai mulți dintre ei afirmă că această experiență le-a scăzut stima de sine, încrederea în propria persoană, i-a determinat să se izoleze de ceilalți și chiar a dus la apariția stărilor de depresie și anxietate (https://www.bitdefender.ro/news/80-dintre-adolescenti-au-fost-hartuiti-pe-internet-aspectul-fizic-pasiunile-si-situatia-materiala-principalele-motive-3393.html, accesat la 17.03.2018).
Sursă foto: https://images.google.com
Ca urmare a faptului că violența din mediul online este una dintre principalele probleme cibernetice cu care se confruntă țara noastră, în prezent se află în derulare câteva proiecte, cum ar fi: sigur.info, #fărăurăpenet, #nutastaură care au ca scop informarea utilizatorilor români despre cum se pot proteja împotriva hărțuirii online și la cine pot apela în cazul în care devin victime. #Nutastaură este un proiect ambițios al celor de la Bitdefender care și-au propus să convingă compania Facebook să implementeze un ,,reaction button” care să semnaleze conținutul de tip cyberbullying și să îl blocheze. În plus, în cadrul proiectului sigur.info există un helpline unde victimele violenței online pot suna și pot fi ajutate în acest sens.
Cum poți ajuta TU la tratarea violenței online?
Trăim în secolul vitezei, în lumea în care totul se întâmplă ,,pe net”, de aceea, astăzi mai mult ca oricând, este datoria fiecăruia dintre noi să contribuie la construirea unui Internet mai sigur, a unui Internet în care oricine se poate exprima liber, fără a deveni ținta glumelor proaste sau deplasate, a unui Internet care să reflecte evoluția noastră ca oameni și faptul că am învățat de-a lungul timpului să ne acceptăm semenii așa cum sunt ei ... perfecți în imperfecțiunea lor.