Ce culoare au cuvintele tale?
#NoHateSpeech
Cuvintele sunt, desigur, cel mai puternic drog folosit de omenire.” spunea Rudyard Kipling. Se pare că oamenii au tendinţa să se ascundă în spatele micilor ecrane şi să spună, de multe ori, lucruri pe care nu le gândesc. Incitarea publică la ură si discriminare împotriva unei persoane prin mijloace de comunicare online, sunt fapte care trebuie sancţionate, deoarece mesajele nu sunt filtrate, iar simpla accesare a unui motor de cautare ne arată uşurinţa cu care copiii pot intra in contact cu acest continut. În ultimii ani, acest fenomen supranumit ,,discursul instigator la ură", este întâlnit într-o mare măsură în mediul online. Care sunt motivele? Probabil că unul dintre motive este reprezentat de faptul că oamenilor le este mult mai ușor să își exprime părerea public, pe platforme de socializare, pe forumuri, bloguri etc. Ideea de exprimare liberă în mediul online le conferă acestora posibilitatea de a instiga sau ataca persoane (de ex: personalități din lumea divertismentului, persoane politice etc.), utilizând un limbaj neadecvat.
Copiii sunt din ce in ce mai expuși riscurilor utilizării internetului şi rețelelor sociale, acolo unde discursul instigator la ură este din ce în ce mai des întâlnit în ultimii ani. Impactul negativ al acestui tip de discurs îi afectează mai ales pe copii, care au devenit utilizatori ai internetului încă de la vârste mici: 90% dintre copii folosesc cel puţin o reţea de socializare, iar 33% dintre aceştia îşi expun în mod public informaţiile postate şi datele personale.Studiile arată faptul ca unul din doi copii a fost victimă a diverselor forme de hărţuire în mediul online.
Ce înseamnă discursul instigator la ură și cum se manifestă?
Discursul instigator la ură este o manifestare asociată unor fenomene precum: intoleranţa, discriminarea, excluziunea socială a unor persoane sau a unor grupuri prin folosirea unor stereotipuri sau prejudecăţi. El se manifestă, de regulă, prin: excludere sau violență asupra unor persoane sau grupuri de persoane sau răspândirea unor stereotipuri negative la adresa acestora.
Discursul instigator la ură este caracterizat drept un discurs destinat atacării, intimidării, umilirii, discreditării sau incitării la violență ori la acțiuni care pot produce prejudicii împotriva unei persoane sau unui grup de persoane pe motiv de rasă, etnie, naționalitate, vârstă, religie, sex, categorie socială, orientare sexuală, dizabilitate.
Cum putem combate discursul instigator la ură?
Problema discursului instigator la ură reprezintă o provocare pentru noi , iar mediul online este parte a spațiului public, prin urmare, demersurile privind combaterea instigării la ură sunt o prioritate și sunt sprijinite din ce în ce mai mult de diverse instituții naționale și internaționale:
Aceste instituţii naţionale şi internaţionale pun la dispoziția ONG-urilor diferite oportunități de finanțare a proiectelor ce au ca scop combaterea discursului instigator la ură.
Preşedintele executiv al asociaţiei ,,Salvaţi Copiii" România, Gabriela Alexandrescu, specifică că ,,Riscurile expunerii la discursul violent, care instigă la ură, la discriminare, sunt de zeci de ori mai mari în cazul unui copil, decât în cazul unui adult. Copilul deja se află într-o etapă cognitivă şi emoţionala aparte, în care se formează emoţiile şi sentimentele, în care îşi asumă, treptat, propriile evaluări şi judecăţi, iar contactul cu limbajul violent şi cu îndemnurile discriminatorii pot fi devastatoare pentru el. Contextul internaţional şi evenimentele recente au dus la o creştere a ponderii acestui tip de discurs pe Internet, de multe ori fiind indreptat chiar către cei mici. Este necesar să sancţionăm actele instigatoare la ură dar şi să introducem în curricula şcolară programe adecvate care să îi ajute pe copii să dezvolte o gândire critică la astfel de mesaje în mediul online şi nu numai.”
Spune NU discursului instigator la ură! Alege cuvintele potrivite!