Cyberbullying by Ana-Maria Popescu
Ți s-a întâmplat vreodată să primești diverse remarci sexuale, amenințări sau chiar jigniri în mediul online? Ai simțit măcar pentru o clipă că ai fost ridiculizat sau defăimat de către o altă persoană, fie în privat sau public pe rețelele de socializare și chiar în grupuri de discuție?
Vorbim în mod continuu și uneori poate chiar obsesiv despre evoluția tehnologiei și nu ne dăm seama cum toate acestea au ajuns să ne definească modul în care trăim, gândim și acționăm. De foarte mult timp, internetul a devenit o necesitate în viața noastră, fiind în același timp și o resursă importantă pentru informație. Ne documentăm, vorbim cu prietenii, ascultăm muzică, ne mărim zilnic rețeaua de conexiuni, vizionăm filme și lista de activități poate continua. Chiar dacă internetul ne aduce numeroase beneficii, există și diverse situații în care acesta este folosit în scopuri greșite.
În secolul vitezei și al generației ,,always on”, adică a celor care sunt mereu conectați la internet, cyberbullyingul sau hărțuirea online, este un fenomen care ia amploare cu fiecare zi ce trece.
Sursa imagine: https://bit.ly/2Lj82zW
Se spune că dacă nu ești online, nu exiști. Ei bine, dacă exiști înseamnă că trebuie să îți asumi ceea ce faci chiar și în mediul online. Trebuie să ai în vedere faptul că dacă ai un profil public pe rețelele de socializare, oricine poate avea acces la informațiile pe care le publici pe acel profil. De asemenea, orice comentariu, fotografie sau informație pe care o publici pe profilul personal poate fi preluată. Mai mult de atât, la fel ca în viața reală, orice acțiune poate avea consecințe și pot exista oameni care, din motive uneori doar de ei cunoscute, preferă să îți răspundă într-o manieră vulgară și jignitoare. Libertatea pe internet poate conduce de foarte multe ori la astfel de situații de hărțuire online, situații care dau naștere mai departe unor sentimente ce te pot afecta pe viitor.
Deși nu ține întotdeauna de tine și nu poți controla felul în care ceilalți acționează față de tine în mediul online, uneori e bine să știi cum să reacționezi dacă te simți o victimă a acestui fenomen. Un studiu realizat de Start-up arată că în România, unul din cinci tineri cu vârsta sub 18 ani declară că hărțuiește alte persoane în mediul online de teamă de a nu fi chiar el una dintre victime.
Cum poți evita să fii victima hărțuirii online?
1. Protejează-ți datele personale - ai grijă ce informații publici despre tine pe rețele de socializare sau transmiți prin intermediul programelor de mesagerie instantă, chat-uri, blog-uri sau forum-uri.
2. Nu posta pe internet ceea ce nu dorești ca alții să vadă despre tine - informațiile se distribuie foarte repede și de cele mai multe ori pot fi preluate ușor de către oricine. Chiar dacă ștergi anumite postări, acestea sunt încă păstrate în anumite baze de date.
3. Nu deschide email-uri de la persoane necunoscute.
4. Nu da click pe link-uri dubioase.
5. Nu accepta să îți lași datele personale pe site-uri care nu sunt de încredere.
6. Nu răspunde mesajelor amenințătoare sau vulgare. O simplă replică este de ajuns pentru o persoană cu astfel de intenții.
7. Dacă ai o stare proastă și cineva te-a supărat, gândește-te de două ori înainte să trimiți un mesaj sau să reacționezi. Tu cum te-ai simți dacă ai primi un mesaj urât?
8. În cazul în care cineva a postat, fără acordul tău, informații personale despre tine, trebuie să te adresezi administratorului respectivului site pentru a elimina conţinutul nedorit.
9. Blochează persoanele care continuă să aibă un comportament neadecvat față de tine. Realizează o copie a tuturor mesajelor pentru a le putea folosi în cazul în care persoană respectivă continuă cu o astfel de atitudine.
10. Fii selectiv. Nu oricine îți e prieten în social media are intenții bune. Verifică daca cunoști persoana respectivă și de abia după aceea permite-i să facă parte din lista ta de prieteni online.
Fie că vrem, fie că nu vrem, cu toții facem parte din generația ,,always on" și e important să învățăm să ne protejam de situațiile în care apare hărțuirea online, dar și să le raportăm atunci când se întâmplă.
Bibliografie:
1. ,,Prevent Cyberbullying", https://www.stopbullying.gov/cyberbullying/prevention/index.html
2. ,,Hărțuirea pe internet", https://start-up.ro/hartuirea-pe-internet-cyberbullying/
3. ,,Preventing Cyberbullying", https://cyberbullying.org/Top-Ten-Tips-Teens-Prevention.pdf
4. ,,Effects of Cyberbullying", https://www.bullying.co.uk/cyberbullying/effects-of-cyberbullying/