Bullying-ul se caracterizează în general de agresarea intenționată a unei persoane vizate menită să provoace disconfort și durere. Bullying-ul poate avea diferite forme, începând de la tachinare, zvonuri sau minciuni până la amenințare sau agresiune fizică. Cyberbullying-ul apare atunci când agresiunea se realizează prin intermediul dispozitivelor electronice.
Potrivit unui studiu despre cyberbullying, realizat de Tribal WoldWide România, aplicat pe un eșantion de 800 de respondenți arătă că 80% din persoanele implicate au fost hărțuite pe internet din următoarele motive: aspectul fizic (67%), pasiuni (30%), situație materială (13%), rezultate școlare (12%) și orientarea sexuală (8%).
Cel mai des, acest fenomen este întâlnit pe rețelele de socializare precum Facebook, Messenger și Instagram iar mijloacele folosite sunt mesajele de amenințare, comentarii negative și furtul de identitate.
Conform studiului, 65% afirmă că hărțuirea online le-au adus schimbări în comportament iar cei mai mulți admit că incidentul le-a scăzut încrederea în sine și i-au izolat de ceilalți. Din păcate, 20% susțin că au intrat în depresie în urma întâmplării și 5% au înlocuit lipsa prietenilor cu alcool sau droguri.
Delia Mina, psihoterapeut de profesie, aduce recomandări menite să reducă efectele negative ale cyberbullying-ului. Aceasta afirmă că orice persoană de care este atașată victima, de la părinți, profesori, rude, până la prieteni, trebuie să îi ofere suport necondiționat și încredere. Important este ca victima să semnaleze orice tip de hărțuirile ce au loc asupra sa. De asemenea, persoanele menționate mai în sus trebuie să conștientizeze existenta fenomenului și să știe să identifice comportamentul schimbat al victimei, intervenind la momentul descoperiri. Aceste schimbări pot fi: apetitul alimentar scăzut, insomnie, momente de tristețe, depresie, teama de a frecventa școala. Odată ce se observă aceste semne, trebuie purtată o discuție sinceră și deschisă cu victima. În timpul acestei discuții trebuie transmis victimei că este sprijinită necondiționat și nu este blamată pentru cele întâmplate.
Sfaturi utile pentru copii împotriva cyberbullying-ului
Dacă ești copil și simți că tu sau prietenul tău sunteți hărțuiți (cibernetic sau în alt mod), trebuie să știți faptul că nu sunteți singuri și nici fără putere. Mai în jos găsiți 5 sfaturi utile ce te vor ajuta: