• Compentente digitale
  • Definitii
  • In online
  • Consecinte
  • Combatere
  • Libera exprimare
  • Toleranta
  • Antreprenoriat

Combatere

Hartuirea online in randul copiilor

Categorie: Combatere Publicat: 26 Martie 2019 Scris de Adela Lazar Accesări: 948
  • Tipărire
  • Email

Hartuirea online sau Cyberbullying-ul este un topic des intalnit in ultimii ani, iar Romania se afla pe un loc fruntas in ceea ce priveste hartuirea online, fapt pentru care nu ne putem mandri deloc. Sa zicem ca adultii reusesc sa se autoeduce intr-un fel sau altul sau cel putin maturitatea ne face sa fim mai critici cu persoanele care intra in contact cu noi in mediul online, dar haideti sa ne gandim putin la copii. Cat sunt ei de expusi si cum pot sa fie protejati de o entitate virtuala care le poate ruina copilaria si nu numai?  

 

 

         

Sursa Imagine: https://www.antibullyingpro.com     

Primele semne de hartuire au loc inca din primii ani de scoala, iar pe parcurs, odata cu digitalizarea, hartuirea trece si in modul online, unde, de cele mai multe ori parintii sau profesorii nu au un control atat de mare. Hartuirea, de orice fel este aceasta poate provoaca traume grave care persista in timp afectand sanatatea mentala, stima de sine si viata sociala a unui copil, fiind considerata o forma grava de abuz.  

Pe de alta parte, victima poate deveni oricine, fara sa existe un motiv sau conflict provenit dintr-o problema reala, insa este foarte important sa invatam copiii ca atunci cand vad forme de hartuire in jurul lor, sa isi exprime opinia impotriva actiunii respective si implicit, sa nu hartuiasca si ei la randul lor de dragul de a iesi in evidenta sau a fi "cool". 

 

 Sursa imagine: http://www.116111.ro

Ce poti face pentru a evita cyberbullyingul?

  1. Indemnati copii sa nu raspunda mesajelor care contin forme de cyberbullying - din contra, daca vor face asta raspunzand tot printr-o forma de cyberbullying, situatia se va complica mai mult. 
  2. Folosirea butonului "print screen" este folositor pentru a pastra dovezi referitoare la orice hartuire - nu veti sti niciodata cat de departe poate sa se ajunga, iar dovezile conteaza foarte mult.
  3. Folosirea butonului "block" pentru a bloca agresorul sa ii mai poata trimite mesaje este un alt pas inspre prevenirea acetui fenomen.
  4. Sfatuiti copilul sa comunice despre ceea ce i se intampla cu persoane de incredere (familie/prieteni/profesori).
  5. Implicati-va in activitatea online a copilului - observati ce pagini acceseaza sau ce aplicatii folosesc si cu ce fel de prieteni comunica pe retelele sociale. 
  6. Invatati cum se manifesta hartuirea si interveniti comunicand cu copilul despre acest fenomen inainte ca acesta sa fie implicat in el.
  7. Indrumati copii sa vina in ajutorul celor care sunt hartuiti. 
  8. Supravegheati copilul si ghidati-l atunci cand este online. 

 

Indiferent de faptul ca sunteti sau nu parinti, fiecare ar trebui sa avem in vedere ca cyberbullyingul este o reala problema care poate fi prevenita atunci cand se actioneaza din timp. Un sfat dat unui copil la momentul potrivit il poate apara de acest fenomen. 

 

 

 


Bibliografie: 

1. "Sigur Online" https://siguronline.md/rom/parintii/informatii-si-sfaturi/hartuirea-copiilor-pe-internet 

2. "Prevent" http://www.phonesheriff.com/blog/how-to-protect-your-kids-from-cyberbullying/

3. "Cum sa faci fata" http://www.116111.ro/explore/cyberbullying/cum-sa-i-faci-fata 

4. "Protejeaza copilul" http://www.itsybitsy.ro/protejeaza-ti-copilul-de-hartuirea-online/

5. "What can you do" https://www.stopbullying.gov/what-you-can-do/index.html

 

 

 

  • Prec
  • Mai departe

Login Form

  • Aţi uitat parola?
  • Aţi uitat utilizatorul?
Copyright © Newscorp 2023 All rights reserved. Custom Design by Youjoomla.com
YJSimpleGrid Joomla! Templates Framework official website
Combatere