Clasa a V-a. 11 ani. Încă senină și copilă. Veselă, prietenoasă, frumoasă și deșteaptă. Școală de renume, în mijlocul unui oraș mare, profesori implicați, copii educați, familii bune. Și totuși…dintr-o dată au început să apară stări fluctuante, tristețe apăsătoare, anxietate. Copilul vesel și exuberant a devenit ușor ușor unul trist și necomunicativ, care cu greu mai vrea să meargă la școală. Nu intru în detalii, nu spun cum se simte un părinte care încearcă cu toată ființa să afle ce e în sufletul propriului copil. Cât de greu e să reușești să-i dezlegi limba și să-l faci să se deschidă, cu sinceritate. Cât de atent trebuie să fii că părinte la orice schimbare în comportamentul copilului tău… [...]
Definiții
Bullying-ul este definit ca fiind un comportament de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.
Cyberbullying-ul este o formă de bullying care se manifestă prin mijlocirea tehnologiei digitale, mai exact cu ajutorul calculatorului sau a telefonului mobil. Hărțuirea are loc pe bloguri, pagini personale, forumuri, e-mail, SMS, MMS, agresiunea având uneori loc prin încărcarea unor poze sau imagini video pe Internet fără a ține cont de dreptul la viața privată a victimei.
Cum apare:
Cyberbullying-ul apare în situația în care cineva " se ia" de un copil din grup adresându -i cuvinte insultătoare , făcând glume pe seama lui pe site -urile de socializare sau pe chat-ul acestora. Pot apărea și situații mai grave, mai ales în cazul adolescenților , în care , sub anonimat, o persoană obține informații personale sau fotografii și le folosește mai apoi pentru a umili persoană agresată . Copiii și adolescenții se simt înjosiți , urmăriți , stresați și anxioși ,iar stima lor de sine are foarte mult de suferit, fapt ce se răsfrânge asupra comportamentului său general.
Unele studii recente arată că unul din patru adolescenți sunt victime ale cyberbullying-ului și unul din șase adolescenți recunoaște că a hărțuit online pe cineva. Alte analize relevă cifre chiar mai alarmante, cu 50% dintre adolescenți spunând că au fost hărțuiți online. Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că persoanele care le agresează sunt , practic, în permanentă prezente, trimițând mesaje supărătoare chiar și când copilul este acasă , lângă părinții să. Au existat, de altfel, și câteva cazuri extrem de mediatizate de cyberbulling în urmă cărora victimele au recurs la gesturi sinucigașe. Nu doar victimele, ci și copiii sau adolescenții care au un comportament agresiv ascund tulburări de ordin psihologic.
Semne că cel mic este victimă:
Prevederi legale și cum se poate ajuta victima
Există mai multe modalități prin care poți să faci un copil să se deschidă și să comunice atunci când se bănuiește că este hărțuit .
Una dintre cele mai de efect este să-i povestești o experiență de genul acesta prin care dvs ați trecut în copilărie, puteți folosi și exemplul unui prieten sau al unui alt membru al familiei. În acest fel îi arăți că nu este vina lui că i se întâmplă asta și că nu este singurul care se confruntă cu astfel de situații neplăcute.
Dacă îți spune că cineva îl agresează, îi puteți explica faptul că astfel de comportamente spun mai multe despre agresor decât despre victimă. Agresorii sunt, în general, persoane cu probleme în viața de familie, care au fost agresați la rândul lor și care se simt superiori dacă își găsesc o victimă.
Nu uita să-i spui că oricând i se întâmplă astfel de lucruri, trebuie să discute cu ține și că împreună veți găși soluția pentru rezolvarea problemei.
Discută cu învățătorul sau dirigintele și trebuie adus la cunoștință că un elev din clasa sa are un comportament agresiv, se poate discuta chiar și cu părinții lui, dacă îi cunoasteți. Spune și copilului că intenționezi să faci acest lucru. Încurajează-ți copilul să nu răspundă la agresiuni și explică-i că o reacție din partea sa nu face decât să-l alimenteze pe agresor și să înrăutățească situația. Consultarea unui psiholog este și ea de mare ajutor în cazul în care copilul este victima , dar și în cazul în care este agresor.
În România, art. 208, alin. (2) din Noul Codul Penal prevede că:
"Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă."
Și totuși cum se poate preveni acest fenomen?
Acțiuni pe care i le poți recomanda
Cum poți opri cyberbullying-ul?