Trăim în secolul vitezei. În secolul în care cea mai rapidă cale spre a ajunge undeva este reprezentată de internet. Prin prisma acestuia Social Media a devenit cea mai puternică armă, la nivel global, a tuturor celor care au acces la internet. Social Media nu face altceva decât să îcurajeze o luptă între ceea ce ești și ceea ce vrei să fii. Trăim într-o lume în care libera exprimare reperzintă un atuu, tot în această lume există și persoane care nu acceptă acest lucru.
Discursul instigator la ură este de fapt o formă de apărare sau de atac al unor persoane, de cele mai multe ori anonime, care din cauza anumitor frustrări și lipsuri (de cele mai multe ori afective) aleg să se expună într-un mod violent și negativ.
De ce se întâmplă toate aceste lucruri? Deoarece de cele mai multe ori, oamenii care utilizează internetul și își petrec timp pe diferitele platforme de Social Media, nu își cunosc în totalitate drepturile.
De ce nu se iau măsuri? Fiindcă până destul de recent, acest tip de agresiune nu a fost tratată ca fiind cu adevărat o problemă. Cel mai adesea victimele acestui tip de atac nu reușesc să își comunice problema și temerile și aleg să reprime toată acestă frică, iar de cele mai multe ori sfârșesc cu atacuri de panică, anxietate, chiar și depresie.
Cum să prevenim aceste atacuri?
1. Informarea despre drepturile pe care le avem în mediul online.
2. Autoeducarea cu privire la ceea ce înseamnă discursul instigator la ură și mijloacele prin care acesta este distribuit.
3. Păstrarea informațiilor personale în privat.
4. Conținutul pe care îl postați să nu fie unul care poate fi considerat ofensator.
5. Verbalizați problema voastră sau a persoanelor aflate în postura de victimă.
6. Cereți ajutor!
7. Și nu în ultimul rând, să îi iubiți pe cei din jurul vostru și să îi învățați să iubească!