Introducere
Unity este cel mai popular editor de jocuri video din lume, folosit și apreciat de dezvoltatori datorită gamei de funcții disponibile și a capacității de adaptare la diferite platforme online sau mobile. Este foarte intuitiv și deși este un editor puternic, este și ușor de folosit, ceea ce îl diferențiază de alte editoare de jocuri.
Aproximativ o treime din cele mai bune o mie de jocuri mobile gratuite au fost dezvoltate folosind Unity, printre cele mai cunoscute fiind Hearthstone, Temple Run, Angry Birds 2 sau Pokémon GO. Oferă o platformă de dezvoltare flexibilă în timp real, nu doar pentru jocuri, ci și pentru industria auto, animație și cinema. Acceptă toate platformele lider în industrie, inclusiv Windows, Android, iOS, Linux, consola de jocuri și multe altele.
Date generale
Jocurile video au luat naștere între anii 1950 – 1960, acestea fiind rulate pe platforme precum osciloscopul. În următoarea perioadă lucrurile au luat amploare și s-a ajuns la dezvolatarea de jocuri pentru telefoane mobile cum ar fi Tetris, Snake, iar de aici la ceea ce avem și putem folosi în zilele noastre.
Apariția primelor jocuri a stârnit interesul multor dezvoltatori care au văzut în acestea o arie de dezvoltare valoroasă, iar evoluția tehnologiei, telefoanele inteligente și interesul ridicat al publicului au facut industria dezvoltării de aplicații și jocuri video una dintre cele mai puternice la nivel global, apărând astfel și editoarele de jocuri precum Unity.
Unity este un motor de joc multiplataformă conceput pentru a sprijini și dezvolta jocuri video 2D și 3D, simulări pentru computere, realitatea virtuală, realitatea augumentată, consolele și dispozitivele mobile. Este un software comercial dezvoltat de Unity Technologies. [1]
Oferă un punct de intrare excelent în dezvoltarea jocurilor. Versiunea gratuită permite oamenilor să experimenteze, să învețe, să dezvolte și chiar să vândă jocuri. Este alegerea perfectă pentru cei pasionați de această arie, care vor să își creeze propriile jocuri și să învețe lucruri noi. Există și versiunile Plus, Pro, Enterprise care sunt la fel foarte accesibile și care vin cu mai multe funcții permițându-le dezvoltatorilor să apară pe piața jocurilor cu diferite produse cu cheltuieli generale reduse. [2]
Caracteristici
Documentație
Motorul grafic Unity vine cu documentație completă cu exemple. Acesta este cel mai mare beneficiu al Unity și duce la creșterea în productivitate în comparație cu alte motoare, cum ar fi Unreal sau Source care furnizează doar documentație parțială pentru clienții care nu plătesc. [3]
Simplitate
Se poate folosi o abordare la nivel înalt, termenul „nivel înalt” se referă la faptul că atunci când se creează o aplicație cu un motor de joc atenția nu este concentrată asupra modului în care software-ul va comunica cu placa grafică pentru a optimiza viteza de joc. [4] Astfel, Unity face posibilă crearea de jocuri video fără să se știe toate tehnologiile care stau la baza dezvoltării acestora. Personalizarea fluxului de lucru este extrem de simplificată, utilizând editori și inspectori, reglându-se cu ușurință paramterii anumitor obiecte din joc, intervale de timp, folosind un instrument vizual, ci nu modificări în cod.
Magazinul virtual Unity
Un alt aspect foarte important este acela că Unity dispune de un magazin virtual, Unity Asset Store, care cuprinde o multitudine de resurse dezvoltate atât de cei de la Unity, cât și de membrii comunității. Se pot găsi materiale, culori, animații, texturi și multe altele.
Link: https://assetstore.unity.com/
Comunitatea Unity
De-a lungul anilor s-a format o adevărată comunitate de dezvoltatori și persoane interesate de realizarea, evoluția și tehnicile utilizate în industria de jocuri. Practic, utilizatorii Unity își pot împărtăși munca proprie ca exemplu sau model pentru cei mai puțin avansați, începătorii sau orice membrii pot posta anumite întrebări sau nelămuriri, iar dezvoltatorii mai experimentați le pot sări în ajutor.
Dezavantaje
Deși permite un proces rapid, ideal pentru începători, și vine cu numeroase avantaje, unele persoane nu sunt pe deplin susținători ai Unity. Motivele invocate sunt acelea că acest motor grafic de jocuri nu este extrem de potrivit pentru proiecte mari, jocuri cu foarte multe detalii vizibile simultan pe ecran, jocuri în rețea. [5] Există unele limitări generale pentru 3D. Nu permite dezvoltatorului să înceapă de la un template, orice joc sau proiect trebuie implementat de la zero, iar din punct de vedere grafic, platforma de joc Unity funcționează mai lent decât alte motoare.
Alte motoare grafice pentru jocuri
Unreal Engine
Unreal Engine este, probabil, unul dintre cele mai populare motoare de joc din lume. Cu un portofoliu de clienți care include Capcom, Activision și Ubisoft, nu este de mirare un produs de primă clasă atunci când vine vorba de dezvoltarea jocurilor pentru PC și console.
Are o structură unică de prețuri. În loc să perceapă o taxă fixă în avans, compania oferă întreaga suită gratuit. Cu toate acestea, dezvoltatorii trebuie să plătească redevență de 5% din veniturile brute după primii 3000 $ (pe trimestru), ceea ce reprezintă un câștig pentru ambele părți. Sau se poate opta pentru o licență personalizată plătind o taxă în avans și elimina condițiile de redevență.
Acesta oferă funcții precum Blueprint pentru a crea prototipuri fără codificare, Sequencer pentru a avea acces la instrumente de animație și cinematografie, redare fotoreală în timp real, animații reale, șabloane pre-proiectate și tone de resurse de învățare. Oferă, de asemenea, o bază solidă pentru a construi conținut VR în toate platformele.
Link: https://pbs.twimg.com/media/
LibGDX
Nu-ți place să plătești o taxă în avans sau drepturi de autor? Încercați LibGDX. Este posibil ca LibGDX să nu fie la fel de sofisticat ca Unity sau Unreal Engine, dar este unul dintre cele mai bune cadre de dezvoltare a jocurilor pentru dezvoltatorii independenți și echipe mici care construiesc jocuri mobile și web.
LibGD este cunoscut pentru compatibilitatea sa excepțională între platforme, deși nu oferă o soluție cu un singur clic pentru toate, este destul de ușor să începeți. Acesta este locul în care motoarele precum Unreal Engine și Unity strălucesc cel mai mult prin simpla lor funcționalitate de drag and drop. Cu toate acestea, LibGDX este un cadru excelent de dezvoltare a jocului pentru oricine are cunoștințe de bază despre programare și are o pasiune pentru învățarea fundamentelor dezvoltării jocului.
Link: https://raw.githubusercontent.com/
CryEngine
CryEngine este un motor complet de dezvoltare a jocurilor, cu funcții de top, pentru a crea o experiență de jocuri de talie mondială. Similar cu Unreal Engine, CryEngine folosește și structura de prețuri bazată pe redevențe pentru a genera venituri.
CryEngine vă permite să proiectați și să dezvoltați personaje și animații realiste, fizică încorporată și soluții audio, vizualizarea în timp real, interacțiunea și imersiunea pentru a îmbunătăți experiența de joc. Asistență multiplă platformă înseamnă că jocul poate fi publicat pe mai multe platforme cu unele modificări ale codului.
Link: https://docs.cryengine.com/
CONCLUZII
Industria jocurilor video are o evoluție impresionantă de la an la an și stârnește un interes uriaș atât din partea publicului, cât și din partea corporațiilor sau a dezvoltatorilor independenți publicându-se mii de jocuri, pentru unele alocându-se bugete exorbitante.
Dezvoltarea motorului de jocuri Unity a avut printre principalele obiective aducerea unor avantaje în această industrie, devenind o soluție din ce în ce mai accesibilă și preferată de tot mai mulți programatori sau pasionați în acest domeniu. Acest lucru a reușit deoarece Unity a devenit extrem de popular, de cunoscut și de folosit la nivel global chiar și în proiecte complexe la care lucrează persoane experimentate.
Un beneficiu extrem de important este acela că Unity a evoluat și evoluează în continuare, oferindu-le utilizatorilor o experiență cât mai plăcută, funționalități noi și complexe, performanțe cât mai ridicate, resurse, platforme și tehnologii noi.
BIBLIOGRAFIE
[1] Ismail Buyuksalih, Serdar Bayburta, Gurcan Buyuksaliha, A.P. Baskaracaa, Hairi Karimb and Alias Abdul Rahmanb, "3D Modelling and visualization based on the unity game engine – advantages and challenges." 2017.
[2] Sue Blackman. (2013, Aug 27). Beginning 3D Game Development with Unity 4. (2nd ed.) [Online]. Available: https://www.pdfdrive.com/beginning-3d-game-development-with-unity-all-in-one-multi-platform-game-development-d163560013.html
[3] Jeff Craighead, Jennifer Burke and Robin Murphy, "Using the Unity Game Engine to Develop SARGE," January 2007. [Interactiv]. Available: https://www.researchgate.net/publication/265284198_Using_the_Unity_Game_Engine_to_Develop_SARGE_A_Case_Study
[4] Patrick Felicia. (2015, Dec 24). Unity 5 from Zero to Proficiency Beginner. [Online]. Available: http://18115172206b5497396734336861e93e.timpul.ro/
[5] Marie Dealessandri, “What is the best game engine: is Unity right for you?,” [Online]. Available: https://www.gamesindustry.biz/articles/2020-01-16-what-is-the-best-game-engine-is-unity-the-right-game-engine-for-you