WordPress-ul s-a născut ca b2/cafelog în 2001, un tool creat de Michel Valdrighi, programator francez, special pentru blogging. Foarte populară, platforma a fost lovită de dispariția lui Valdrighi în 2002 (omul doar s-a retras, nimic funebru). Matt Mullenweg, utilizator al platformei, a intrat pe fir și a preluat toate funcționalitățile b2/cafelog începând să adauge noi beneficii. În acest punct, b2/cafelog fusese implementat în peste 2.000 de site-uri și a folosit ca o fundație excelentă pentru WordPress.
Ce era remarcabil la b2/cafelog?
Faptul că spre deosebire de toți precursorii săi, această platformă nu se baza pe conținut static ci pe baze de date create cu ajutorul MySQL – conținutul este astfel generat dinamic. Dacă baza de date este dulăpiorul folosit de WordPress pentru a organiza și stoca toate datele website-ului tău (conținut, imagini, pagini, etc.), atunci MySQL este compania care a creat acest tip de dulap complet special.
Orice. Poți face ORICE cu WordPress! Ce a început ca o ”umilă” platformă de blogging îți permite acum să faci:
In urma cu cativa ani, WP-ul era in principal un CMS dedicat construirii blog-urilor. Acest lucru nu mai este valabil de foarte multa vreme. In zilele noastre, multumita schimbarilor aduse codului de baza, a imensitatii ecositemului din jurul WordPress-ului cat si a comunitatii de dezvoltatori si useri, acum poti crea aproape orice tip de website folosind WP.
De exemplu, nu numai ca Wordpres-ul este folosit la dezvoltarea siturilor de prezenare sau a blogurilor, acum e si cea mai populara metoda de a construii un site de ecommerce. Cu WP poti construii site-uri de tipul:
Una din cele mai mari beneficii ale WP-ului sunt faptul ca acesta este GRATUIT si open source. Chiar daca trebuie sa mai dai cativa bani pe gazduire nu va trebuii paltesti nimic sa folosesti acest CMS.
Mai mult de atat, gasesti zeci, sute de pluginuri si teme cu ajutorul carora sa-ti customizezi situl asa cum vrei.
WordPress este EXTENSIBIL
Ce naiba inseamna asta? NU .. nu e ca o canapea … desii .. daca ma gandesc putin cand extinzi o canapea practic extinzi functionalitatea acestea pentru mai multe persoane. Cam asa funcioneaza WP poti sa-i extinzi numarul de functionalitati dupa placul tau. Am tot zis mai sus despre imensul ecosistem din jurul wp-ului. In ce consta acesta?
Teme – in principiu acestea iti schimba modul in care site-ul tau arata
Plugin-uri – acestea adauga functionalitati. Uneori acestea pot fi mici, cum ar fi un formular de contact sau imense cum ar fi crearea unui magazin online.
In acest moment sunt peste 50 de mii de pluginuri gratuite si peste 5 mii de teme gratuite la fel mult mai multe optiuni premium (pe bani). Deci ai de unde alege.
Știi cum e vorba: good enough for X, good enough for me – dacă e bun pentru X, e destul de bun și pentru mine!
Deci, ce este WordPress? Este cea mai buna metoda de a construii un site!