
Industria creativă este o definiție analitică a componețelor paticipante în economie care transformă creativitatea în conținut sau proprietate intelectuală. Această definiție a fost formulată de către Department for Digital, Culture, Media and Sport (DCMS), departament în cadrul guvernului Regatului Unit, în anul 1998[1]. Pe scurt, orice activitate creativă în urma căreia se obțin resurse întră în această categorie.
Moovit este o aplicație care oferă Mobilitate ca Serviciu ulitizatorilor. Mobilitatea ca serviciu este un tip de serviciu care, printr-un canal digital comun, permite utilizatorilor să planifice, să plătească sau să facă rezervări pentru mai multe tipuri de servicii de mobilitate în transportul public sau cel privat[2].
Denumit original Tranzmate, Moovit a fost creată ca un startup în Israel de către Nir Erez, RoyBick si Yaron Evron în anul 2012. Original proiectată doar pentru utilizarea în orașele mari ale Israelului, aplicația sa extins rapid oferind servici pretutindeni[3].
Aplicația a fost cumparată de către compania Intel în 2020 și integrată în Mobileye, o subdivizie care se ocupă cu dezvoltarea mașinilor autonome pe baza recunoșterii de imagini[4].
Moovit este disponibil ca aplicație hibrid atât pe dispozitive cu iOS cât și pe cele cu Android. De asemeni Moovit este disponibil și ca aplicație web la adresa mai sus menționată.
Moovit folosește un algoritm de predicție Real-Time pentru a calcula ruta între 2 puncte introduse de ulilizator ( fie complet manual, fie cu ajutorul modulului GPS pe care aplicația il accesează). Acest algoritm are la bază procesarea de date de la furnizorii de servicii mobile, date precum date fixe în cadru serviciilor cu program fix precum trenuri sau tranvaie, date GPS în cadrul serviciilor de taximetrie, autobuze și date de corecție a acestora, toate fiind trecut printr-un algorit de estimare automata a timpilor[5].
Aplicația se poate descarca pe dispozitive mobile de pe App Store pentru utilizatorii de iOS și de pe Google Play pentru utilizatorii de android, ambele versiuni fiind gratuite.
Pentru a utiliza aplicația trebuie să selectezi 2 locații: de unde vrei sa porneși (aici se poate utiliza locația actuală prin folosirea GPS) și unde vrei să ajungi.
Aplicația caută automat toate rutele posibile folosind toate mijloacele de transport disponibile și le afișează, estimand la fiecare durata călatoriei.
Dupa selecția opțiunii dorite, aplicația afișează o harta detaliată în așa fel încât punctele de pornire, plecare și cele intermediare să fie cat mai vizibile și oferă numeroase detalii pentru a asista utilizatorul.
Moovit este o aplicație disponibila pe o gamă largă de dispozitive având ca scop centralizarea a tot ce ține de transportul de persoane și este o unealtă majoră în dezvoltarea conceptului SmartCity.
Această aplicație este foarte utilă atat în turism cât și in viața de zi cu zi a locuitorilor unui oraș și în viața navetiștilor.
Interfața și modul de utilizare sunt foarte prietenoase și atractive.
Informațiile afișate sunt foarte precise și rutele ușor de urmat.
Combinând tecnologii precum GPS navigation software, cloud edge computing și big data analytics oferă o acuratețe aproape perfectă în extimarea timpilor de plecare, sosire a tuturor componentelor dar oferă și o corecție automată bazată pe locația GPS a acestora.
[1] Potts, J., & Cunningham, S. (2008). Four models of the creative industries. International journal of cultural policy, 14(3), 233-247.
[2] Smith, G. (2020). Making mobility-as-a-service: Towards governance principles and pathways. Chalmers, industrial and materials science, design and human factors.
[3] Rao, Leena (2013-12-18). "Moovit Raises $28M From Sequoia And Others To Be The Waze For Crowdsourced Public Transit Data", accesat în ianuarie 2021
[4] Martin, Ken (2020-05-05). "Intel buys Moovit app for $900M to boost bet on robotic cars" , accesat în ianuarie 2021
[5] “How do Transit Apps Know Bus and Train Arrival Times?” Published: July 2, 2018 , accesat in ianuarie 2021