Istorie
Adobe Photoshop este un software folosit pentru editarea imaginilor digitale pe calculator, dezvoltat și publicat de Adobe Inc. pentru Windows și macOS. A fost creat inițial în 1988 de Thomas și John Knoll. De atunci, software-ul a devenit standardul industrial nu numai în editarea grafică raster, ci și în arta digitală în ansamblu. Photoshop poate edita și compune imagini raster în mai multe straturi și acceptă măști, compozitie alfa și mai multe modele de culori, inclusiv RGB, CMYK, CIELAB și duoton. Photoshop folosește propriile formate de fișiere PSD și PSB pentru a sprijini aceste caracteristici. În plus față de grafica raster, Photoshop are abilități limitate de a edita sau reda text și grafică vectorială (în special prin calea de tăiere pentru aceasta din urmă), precum și grafică 3D și video. Setul său de caracteristici poate fi extins prin pluginuri; programe dezvoltate și distribuite independent de Photoshop care rulează în interiorul acestuia și oferă funcții noi sau îmbunătățite.
Schema de denumire Photoshop s-a bazat inițial pe numerele de versiune. Cu toate acestea, în octombrie 2002 (în urma introducerii brandului Creative Suite), fiecare nouă versiune a Photoshop a fost desemnată cu „CS” plus un număr; de exemplu, a opta versiune majoră a Photoshop a fost Photoshop CS și a noua a fost Photoshop CS2. Photoshop CS3 prin CS6 au fost, de asemenea, distribuite în două ediții diferite: Standard și Extended. Odată cu introducerea brandului Creative Cloud în iunie 2013 (și, la rândul său, schimbarea sufixului „CS” în „CC”), schema de licențiere Photoshop a fost schimbată cu cea a software-ului ca model de închiriere de servicii. Din punct de vedere istoric, Photoshop a fost inclus în pachet cu software suplimentar precum Adobe ImageReady, Adobe Fireworks, Adobe Bridge, Adobe Device Central și Adobe Camera RAW.
Alături de Photoshop, Adobe dezvoltă și publică Photoshop Elements, Photoshop Lightroom, Photoshop Express, Photoshop Fix, Photoshop Sketch și Photoshop Mix. Începând cu noiembrie 2019, Adobe a lansat, de asemenea, o versiune completă a Photoshop pentru iPad și, deși inițial limitată, Adobe intenționează să aducă mai multe funcții Photoshop pentru iPad [1]. În mod colectiv, acestea sunt denumite „Familia Adobe Photoshop”.
Tipul fisierelor
Fișierele Photoshop au extensia de fișier implicită ca .PSD, care înseamnă „PhotoShop Document”[2]. Un fișier PSD stochează o imagine cu suport pentru majoritatea opțiunilor de imagine disponibile în Photoshop. Acestea includ layere cu măști, transparență, text, canale alfa, path-uri de tăiere și setări duotone. Acest lucru este în contrast cu multe alte formate de fișiere (de exemplu .JPG sau .GIF) care restricționează conținutul pentru a oferi funcționalități simplificate și previzibile. Un fișier PSD are o înălțime și o lățime maximă de 30.000 pixeli. Fișierele Photoshop au uneori extensia de fișier .PSB, care înseamnă „PhotoShop Big” [3]. Un fișier PSB extinde formatul de fișier PSD, mărind înălțimea și lățimea maximă la 300.000 pixeli. Formatul de fișier .PSD poate fi exportat către și din alte aplicații Adobe, cum ar fi Adobe Illustrator, Adobe Premiere Pro și After Effects. Funcționalitatea Photoshop poate fi extinsă prin programe de completare numite plugin-uri Photoshop. Există diferite tipuri de pluginuri, cum ar fi filtrul, exportul, importul, selecția si corectarea culorilor. Cele mai populare plugin-uri sunt pluginurile de filtrare (cunoscute și sub numele de plugin-uri de 8bf), disponibile în meniul Filtru din Photoshop (imaginea 1).
imaginea 1
Exportul fisierelor Photoshop se poate face in urmatoarele formate: Photoshop PSD, Phooshop DCS 1.0, Photoshop DCS 2.0, Photoshop EPS, Photoshop PDF, Photoshop RAW, Large Document Format, BMP, CompuServe, Dicom, IFF Format, JPEG, JPEG 2000, JPEG Stereo, Multi-Picture Format, PCX, Pixar, PNG, Portable Bit Map, Scitex, Targa, TIFF (imaginea 2).
imaginea 2
La încărcarea Photoshop, în partea stângă a ecranului apare o bară laterală cu o varietate de instrumente cu mai multe funcții de editare a imaginilor. Aceste instrumente se încadrează de obicei în categoriile de desen; pictura; măsurare și navigație; selecţie; tastare; și retușare [4]. Unele instrumente conțin un mic triunghi în dreapta jos a pictogramei casetei de instrumente. Acestea pot fi extinse pentru a dezvălui instrumente similare [5](imaginea 3, imaginea 4).
imaginea 3
Pen tool
Instrumentul stilou creează trasee precise care pot fi manipulate folosind puncte de ancorare
Clone stamp tool
Instrumentul Clonare ștampilă dublează o parte a imaginii cu o altă parte a aceleiași imagini prin intermediul unei pensule. Acest instrument este util pentru duplicarea obiectelor sau eliminarea unui defect al unei imagini [6].
Shape tools
Photoshop oferă o serie de instrumente de formă, inclusiv dreptunghiuri, dreptunghiuri rotunjite, elipse, poligoane și linii.
Measuring and navigation
Instrumentul in forma de pipeta selectează o culoare dintr-o zonă a imaginii pe care se face click și o salvează pentru o utilizare viitoare [4]. Instrumentul manual navighează printr-o imagine deplasând-o în orice direcție, iar instrumentul zoom mărește partea unei imagini pe care se face click, permițând o vizualizare mai apropiată [4].
Selection tools
Instrumentele de selecție sunt utilizate pentru a selecta o parte sau o parte a imaginii pentru a efectua operații de tăiere, copiere, editare sau retușare.
Cropping tool
Instrumentul de decupare poate fi utilizat pentru a selecta o anumită zonă a unei imagini și decupeaza porțiunile din afara secțiunii alese.
Slicing tool
Instrumentele de „feliere”, precum instrumentul de decupare, sunt utilizate pentru izolarea părților de imagini. Instrumentul de „feliere” poate fi folosit pentru a împărți o imagine în diferite secțiuni.
Moving tool
Instrumentul de mutare poate fi folosit pentru a trage tot continutul unui singur layer sau mai multe, dacă sunt selectate. Alternativ, după ce este evidențiată o zonă a unei imagini, instrumentul de mutare poate fi folosit pentru a muta manual sectiunea selectată în orice loc de pe pânză [4].
Marquee tool
Instrumentul de marcare este un instrument care poate face selecții ce sunt alcatuite dintr-un singur rând, o singură coloană, dreptunghiulară și eliptică [4]. O zonă selectată poate fi editată fără a afecta restul imaginii. Acest instrument poate decupa și o imagine si permite un control mai bun. Spre deosebire de instrumentul de decupare, instrumentul de marcare permite mai multe ajustări în zona selectată înainte de decupare.
Lasso tool
Instrumentul lasso este similar cu instrumentul de marcare, cu toate acestea, utilizatorul poate face o selecție personalizată desenându-l cu mâna liberă [4].
Magic wand
Instrumentul magic wand selectează zone pe baza pixelilor cu valori similare. Un click va selecta toți pixelii învecinați cu valoare similară într-un nivel de toleranță stabilit de utilizator.
Eraser tool
Instrumentul eraser șterge conținutul pe baza stratului activ. Dacă utilizatorul se află pe stratul de text, atunci orice text peste care este tras instrumentul va fi șters.
Video editing
În ediția extinsă Adobe CS5, editarea video este cuprinzătoare și eficientă, cu o largă compatibilitate a formatelor de fișiere video, cum ar fi formatele MOV, AVI și MPEG-4. Folosind combinații simple de taste, layerele video pot fi ușor modificate, cu alte caracteristici, cum ar fi adăugarea de text și crearea de animații folosind imagini individuale [7].
Camera RAW
Instrumentul oferă acces rapid și facil la imaginile tip RAW produse de majoritatea camerelor foto digitale profesionale și de mijloc. Camera RAW se folosește de toate detaliile acestor fișiere pentru a obține un control total asupra aspectului imaginii, fără a modifica fișierul în sine.
Printre versiunile Photoshop se numara Photoshop CS, CS2, CS3, CS4, CS5, CS6, CC, CC 2014, CC 2015, CC 2017, CC 2018, CC 2019, 2020.
Photoshop 2020 a fost lansat pe 4 noiembrie 2019. Versiunea 21 are multe funcții noi și îmbunătățite, cum ar fi noul instrument de selectare a obiectelor pentru automatizarea mai bună a selecțiilor complexe, noul panou de proprietăți, distorsionare si transformare îmbunătățită, noi comenzi rapide de la tastatură pentru vopsea și pensulă și opțiunea de eliminare a imaginii de fundal. Au fost adăugate suport GIF animat, performanță îmbunătățită de estompare a obiectivului și zoom-ului cu un singur click pe conținutul unui layer. A introdus noi mostre, degradeuri, modele, forme și seturi stilistice pentru fonturile OpenType. Cu această versiune, utilizatorii pot acum converti cu ușurință obiectele inteligente în layere.
Versiunea 21 a fost prima versiune în care a fost lansată versiunea iPad. Cu Photoshop pe iPad, combinat cu noul format de fișier Cloud PSD, un utilizator poate salva documente în cloud și poate lucra pe Windows, Mac și iPad [6]. Photoshop de pe iPad nu are toate caracteristicile Photoshop desktop [6]. Adobe promite să actualizeze Photoshop pe iPad la „un ritm mult mai agresiv decât are cu aplicațiile sale actuale Creative Cloud pentru desktop”[6]. Adobe a furnizat o cronologie pentru îmbunătățirea Photoshop-ului pe iPad pentru a avea mai multe caracteristici ale Photoshop-ului desktop [8].
Versiunea 21.2 a versiunii pentru desktop a fost lansată în iunie 2020. A introdus o selecție mai rapidă a portretelor, îmbunătățiri Adobe Camera Raw, fonturi Adobe auto-activate, modele rotative și fonturi Match îmbunătățite [9].
Funcția AI a Adobe ce crește rezolutia fotografiei de până la 4 ori
Adobe Photoshop aduce o nouă funcție de inteligență artificială care va cvadrupla numărul de pixeli. Potrivit Adobe, noua funcție denumită „super-rezoluție” va fi adăugată la Camera Raw, precum și la software-ul Adobe Lightroom și Lightroom Classic care este utilizat pentru editarea fotografiilor. După ce puneți fotografia în aplicația de editare, modelul său de învățare automată va inspecta mai întâi imaginea și apoi o va analiza pe baza detaliilor a milioane de alte fotografii introduse în algoritm, scoțând la iveală o imagine mai concentrată și mai clară, a spus Eric Chan un analist programator și manager IT.
Funcția a fost lansată din anumite motive; unul dintre motive este că pixelii se micsoreaza atunci când tipăriți sau măriți imaginea. La fel ca o imagine de 12 megapixeli luată de pe un telefon mobil poate deveni o imagine de 48 de megapixeli pentru imprimări mari, iar o imagine decupată în 2 megapixeli poate deveni o imagine de 8 megapixeli. În urmă cu câțiva ani, telefoanele Google Pixel imprumutau același tip de tehnologie numită RAISR, Rapid and Accurate Image Super-Resolution, care poate mări digital o scenă.
Cea mai recentă versiune Adobe Photoshop care a fost lansată în 2020 are o serie de funcții bazate pe AI pentru editare numite filtre neuronale. Pixelmator, rivalul Adobe Photoshop, are propria sa funcție de super-rezoluție, ML.
Pentru a utiliza noua funcție Super Resolution în Adobe Photoshop, tot ce trebuie să faceți este să faceți clic dreapta pe o fotografie și să selectați „Îmbunătățire” din meniu. Sistemul va da apoi un negativ digital (DNG) îmbunătățit. De asemenea, fișierul editat poate deveni ca orice altă imagine.