De ce nu ai ripostat?
Este doar unul dintre comentarile care este adresat zi de zi victimelor agresiunilor de orice tip.
Dar de ce?
În zilele noastre, era tehnologiei, așa cum i se mai spune, informația circulă în mare măsură și în mare proporție în mediul online. Ne-am obișnuit cu un fel de „libertate de exprimare” dincolo de monitor unde considerăm că suntem intangibili, așadar putem spune orice fără să existe consecințe. Dinamicitatea și popularitatea mediului virtual ne împing să spunem lucruri pe care poate în realitate nu le-am spune nimănui, iar cu toate acestea o facem.
Victimele agresiunilor sunt în mod constant ținta comentarilor răutăcioase, sunt puse sub acuzare și se împrăștie asupra acestora sentimentul de vinovăție. A blama victimele unor acte de agresiune nu înseamnă doar a afirma răspicat „este vina ta pentru ce ți s-a întâmplat” ci de prea multe ori se insinuează prin comentarii, diverse întrebări sau justificări a agresiunii. Acestea nu doar că afectează în mod direct victima, dar și încurajează discursul instigator la ură, așa cum de prea multe ori observăm în mediul online și cu precădere pe platformele de media socială.
De cele mai multe ori blamarea victimelor în mediul online se răsfrânge asupra victimelor agrsiunilor sexuale, creând stigmă și prejudecăți în jurul acestora și minimizează infracțiunea săvârșită, normalizând actele de acest fel și prin urmare le încurajează.
Ce fel de haine aveai? Ai băut alcool? Ce ai căutat în locul acela? Sigur nu ai provocat în vreun fel?
Toate aceste întrebări transferă responsabilitatea infracțiunii săvârșite pe umerii victimelor, iar efectele sunt de neimaginat la nivel psihologic, chiar și fizic de multe ori, și pot duce la stări grave ale sănătății mintale cum ar fi depresia sau anxietatea. De asemnea, acestea contribuie ca argumente în favoarea agresorului și încurajează victimele să nu spună despre agresiunea prin care au trecut, să nu depună mărturii și să nu denunțe agresorul, fapt care indirect încurajează discursul insigator la ură în continuare și actele de agresiune, cât și alte infracțiuni.
Ia atitudine!
Oricine comite un act de violență este singurul responsabil asupra acestuia, iar acest fapt trebuie recunoscut.
Orice persoană are dreptul de a fi ea însuși, iar oricine este victimă nu a ales acest lucru.
Intervine atuci când recunoști discurs instigator la ură și raportează autorul, acesta este vinovat de faptele sale în mediul online la fel de mult cum este și în realitate. Putem contribui cu toții și pas cu pas putem combate aceste comportamente ale erei tehnologiei.