Ne aflam in secolul XXI, unde importanta dreptului la exprimare libera ( free speech) a luat o mare amploare, in special in mediul online.
TOTUSI, exista anumite tipuri de exprimari, discursuri pe care le putem cataloga daunatoare, sau chiar periculoase. Prin urmare, trebuie sa ne dam seama unde se depaseste granita de la a-ti exprima o simpla opinie la a transmite o informatie intr-un mod negativ, agresiv, defaimator, ce poate duce la anumite consecinte. Este un simplu pas de la free speech la hate speech. Cum stii in ce directie ai pornit?
Iata ca ne aflam in intersectie.
Exista o granita intre cele doua?
Desi discursul instigator la ura (hate speech) nu este nou sub soare, se pare ca acesta s-a raspandit peste tot in lume, cu o velocitate masurata in mbps odata cu aparitia mediului online. In zilele noastre, o mare problema este nevoia de a gasi un echilibru intre hate speech si free speech. Hate speech-ul exista de multa vreme… de ce ne afecteaza indeosebi in zilele noastre?
Mediatizarea multor aspecte in mediul online pe diferite teme (religie, orientare sexuala, etnie, optiuni politice) a permis disputelor sa patrunda intre state sau chiar intre membrii aceleasi tari, precum si intre sexe, parinti-copii, etc. Dependenta fata de mediul online si promovarea dreptului la libera exprimare ne-a insensibilizat.
De la apartia sa, mediul online a adus multe beneficii oamenilor (debutul unor oameni si succesul in cariera, sau in viata de cuplu, etc). INSA, in acelasi timp, manipularea si critica si-au gasit locul printre toate aceste benificii aduse de online, in ultima perioada ajungand sa primeze. Problema cu care ne confrutam toti cei care traim in acest mediu este de a putea constientiza ce ni se livreaza: curaj sau frustrare? Sinceritate sau ura? Informare sau manipulare?
Arma secolului XXI se afla in gurile noastre, NU uita sa-i folosesti instructiunile de utilizare!
Toate aceste probleme pleaca de la nivel psihologic. Daca pe vremuri armele se tineau in mana, in mediul online, armele se afla in mintea si gurile noastre. De aceea, putem controla totul prin gandire, prin capacitatea mintii de a receptiona si a raspandi anumite informatii. Trebuie sa invatam cum sa percepem si sa vedem manipularea in cele mai subtile exprimarii. Inainte sa facem niste afirmatii… de cate ori ne gandim…Pentru cine o fac? Cu ce scop? Ajuta? Raneste?
Cel mai important este sa facem diferenta intre a-ti experima opinia sau a-l defaima pe cel de o seama cu tine. Este necesar sa stim cand transmitem o informatie sa nu criticam. La fel cum spune si Orwelss: in principal sa ne criticam partea noastra pentru a putea creste si a fi sinceri cu noi, deoarece aceasta este partea noastra si doar aici stim purul adevar.