Traim vremuri interesante, ne place sau nu, suntem fortati sa ne adaptam tehnologiei. A recunoaste ca nu ai competente digitale e ca si cum ai recunoaste ca ai un handicap.Cați dintre noi avem competente digitale pentru o industrie creativă? Am sa încerc pe parcursul acestui articol să îmi fac o autoanaliză în aceste sens.
Am pretenția că știu să redactez un text, să îi dau sens, să îl scriu după standardele învățate în facultate, ba unii spun ca am și imaginație, urme de condei. Și totuși, se consideră oare că am competențe digitale dacă pot să redactez un text fără să mă uit pe tastatura, sa utilizez un calculator, un smartfon, sau diverse social media, daca știu ce inseamna SEO, dar nu am invățat partea tehnică?
Daca ma uit in jur, la cei din generatia mea, și prind curaj. Dar daca ar fi să imi depun cv-ul pentru un post intr-o companie de PR, sau chiar si la un trust de presă, la competente digitale ar trebui să trec: minimale. Oare cei care se pot laudă cu competențe digitale peste medie sunt automat și creativi? Nu ca e treaba mea, dar sunt curioasă.
Generațiile născute dupa 1998 - 2000 sunt practic crescute cu telefonul/calculatoru/ipdaul. Noi, cei nascuți inainte de Revolutie am trăit acest fenomen ca un privilegiu. Nu toata lumea a avut acces la calculator, la telefon mobil, la wireless.
Trebuie să intelegeți că a fi jurnalist, o indistrie creativă de altfel, însemna, înainte de 2000, din pdv logistic, să ai o agendă și un pix, să fii insoțit de fotograf la eveniment ( care mergea apoi sa developeze filmul sa poata aduce fotografiile în redacție), și să stii să folosești mașina de scris. Introducerea calculatoarelor, a programelor noi de paginare, a fost o adevarată revoluție tehnologică. Ne-am asumat-o, am invățat să facem poze cu aparate digitale, să redactăm texte pe computere, telefoane sau tablete și am fost și creativi.
De la jurnaliști la specialiști in media digitală
Urmatorul nivel a fost presa online, sau, mai exact, media digitala. Prin anii 2005 asta se rezuma la un portal de știri, facut după manual ( best practice de la trusturi de presă de prin țări străine), pe care se încarcau stiri/articole/interviuri, insotite de imagini. Regulie erau simple. Se da titlu scurt, se pune poză, se verifică textul de greșeli, te semnezi și se dă upload. Dintr-o dată toți aveam competențe digitale. Si doamne, ce mandri eram.
În tot acest avânt am scăpat din vedere faptul că articolele nu mai erau asa bine scrise. Doar eram grăbiți, sa fim primii. Pozele nu mai avea aceeași calitate, că nu-i asa, toti eram fotografi profesioniști, chiar dacă abia primiseram aparat foto digital. În scurt timp cititorii au învatat să nu mai fie așa de pretențioși, că doar media digitală este o sursă ienepuizabilă de informație, și nu mai contează că se scrie cu greșeli, că titlurile induc în eroare cititorul, că e fake news etc.
Unde SEO nu e nimic nu e
Dintr-o dată nu mai era suficient să punem o poza, care facea cam cat o mie de cuvinte, ci minimum 10, adica o galerie. Titlul trebuia sa fie într-un fel, cuvintele cheie subliniate, căutate și adăugate linkuri la articole ce ar fi putut sa aiba legatura cu tema publicate etc. Evident, în scurt timp au aparut specialistii in SEO si au preluat acest rol, de editori online, ba chiar de redactori șefi - creativi. Creativitatea insemna să scrii in așa fel încat google să te poata indexa. Aveai cuvinte date, pe care trebuia sa le rotesti în așa fel încât ele să nu se repete prea des, și să asiguri coerența materialului. Aveam stastici live, pe 6 ecrane, să vedem în timp real câte persoane acceseaza articolele, cate secunde se “sta pe ele”.
În prezent, SEO înseamna mult mai mult, google și-a rafinat si complicat algoritmul de indexare, iar pentru a putea dezvolta abilități digitale în acest sens e nevoie de acumulare de cunoștințe tehnice.
Dilema ramâne aceeași, am sau nu competențe digitale? Rămâne de văzut…
Din experiență știu că e mai bine să se lucreze cu departamente care să colaboreze pentru a obține un produs finit cât mai bun. Daca ne pricepem toți la toate riscam sa ajungem în situația dezolantă a presei online. Nu, chiar nu ne pricepem toti la scris, la agricultura, sport sau politica, și poate nici nu ar trebui să fim toti specialiști în SEO, sau in AdWords (googleAds)/AdSense, dar nu strică să știm cu ce se mănâncă.