Ce sunt competențele digitale?
Competențele digitale este termenul general utilizat pentru a explica sau a descrie capacitatea unei persoane de a folosi tehnologia informației. De obicei, atunci când vine vorba de a defini, descrie sau explica această abilitate se întâlnesc diverse denumiri. De exemplu, competențe digitale, abilități digitale, competențe electronice sau abilități electronice, abilități sau competențe ale secolului XXI.
Competența digitală este una dintre cele opt competențe cheie definite de Parlamentul European. Ea se referă la utilizarea sigură a întregii game de tehnologii digitale. Scopul final este de a afla informații, pentru comunicare și soluționarea problemelor de bază în toate aspectele vieții. Acest lucru poate părea simplu pentru mulți dintre noi. Însa 40% din populația UE are un nivel insuficient de competență digitală, iar 22% care nu utilizează internetul.
Competențele digitale pentru locurile de muncă
Dacă în trecut nu era necesar pentru orice job să ai cunoștințe digitale. Acum însă, tehnologiile informaționale și de comunicare influențează locurile de muncă și competențele necesare pentru angajarea în anumite poziții. Studiile arată că tehnologiile digitale sunt utilizate în toate tipurile de locuri de muncă. De asemenea, în sectoare economice care nu sunt în mod tradițional legate de digitalizare. De exemplu: agricultură, îngrijire medicală, pregătire profesională și construcții.
Ce competențe digitale incluzi în CV?
Abilitățile necesare vor varia în funcție de postul pentru care candidezi. Așadar, menționează în cadrul descrierii experiențelor tale doar acele competențe relevante.
De ajutor este verificarea descrierii joburilor pentru care candidezi. Angajatorii vor preciza folosind cuvinte cheie exact acele competențe care sunt de interes pentru ei, tehnologii, programe, instrumente. Menționează programele folosite precum și platformele utilizate. Folosirea denumirii acestora te ajută la scanarea CV-ului la Resurse Umane.
Competențe digitale exemple: SEO, Social Media, PPC, Excel, Word, Analytics, Adwords, Facebook Ads, Microsoft Office, JavaScript, XML, SQL, Mailchimp etc.
Industriile creative
Conceptul de „industrie creativă” cuprinde domeniile a căror activitate implică creativitate artistică sau ştiinţifică. De exemplu: arhitectură şi regenerare urbană, artă şi design, artele spectacolului, film şi video, fotografie, inventica industrială şi inteligenţa artificială. In aceasta categorie intră și mass-media (pe suport de hârtie, audio sau video), modă şi design vestimentar, meşteşuguri tradiţionale. De asemenea și monumente şi turism cultural, muzică, publicitate, software şi jocuri video interactive, tipărituri şi legătorie, web design.
Pe scurt, industriile creative vizează tot ceea ce este produs de creativitatea artistică şi ştiinţifică şi are potenţial industrial. Mai exact, intră în circuitul economic, produce valoare, generează venituri publice prin taxele şi impozitele plătite. Pe lângă acestea, creează locuri de muncă şi profit, ajută la dezvoltarea regională şi naţională.