Stresul și presiunea, problema pentru tinerii antreprenorii
"Stresul este sentimentul pe care îl simţi atunci când percepi o diferenţă între ceea ce ai şi ceea ce vrei. Cu cât diferenţa este mai mare şi cu cât chestiunea este mai importantă pentru tine, cu atât mai mare este potenţialul pentru stres."
John E. Newman
Stresul este un fenomen psihosocial în care o persoana se confruntă cu cerințe, sarcini, momente din viață. care sunt percepute ca fiind dificile, dureroase sau de mare importanta pentru acel individ . Putem spune că din punct de vedere al procentajelor stresul la locul de muncă compromite cel mai mult sănătatea oamenilor.
Stresul la locul de muncă poate fi numit job stress. Multe persoane conceptualizează termenul de job stress ca o provocare, competiție. Cand vrei să-ți deschizi o afacere principalul dușman in această acțiune va fi stresul și presiunea.
Un fapt extrem de important este sa ținem cont de cauzele exacte ce ne afecteaza mintal sănătatea sunt următoarele:
1.Volumul exagerat de munca (tindem sa lucrăm prea mult și de aici intervene presiunea timpului)
2.Programul de muncă (programul în care putem să lucram este inflexibil, termenele limita pentru proiecte trebuie sa fie perfecte, există posibilitatea absenta odihnei, deoarece de gandim doar la un singur lucru sa lucrezi)
3.Dezvoltarea carierei (atunci cand suntem începători în start up-ul unei afacerii tindem sa ne concentrăm în a face compania populară, în a găsi clienții, în a realiza proiecte fără sa tii cont de alți factori care ne pot doborî psihic)
4.Disconfort fizic (mediul de afaceri nu e este prielnic pentru oricine trebuie sa faci față presiunii și stresului)
Modalități cheie pentru a combate stresul și presiunea
1)Identifică-ți simptomele ce indica stresul- ce înseamnă să ai simptome ce indica stresul? În termeni medicali exista mai multe tipuri de simptome: bune sau rele, acute sau cronice. Ideea principală în stres este sa diferențiezi stresul bun de cel rău. Odata ce îl diferențiezi tipul de stres va fi mult mai ușor să-l accepți sau sa îl controlezi. Un exemplu care să explice acest lucru este că dacă conceptualizezi stresul ca fiind bun, vei vedea lumea ca o competitie si te vei strădui sa fii pozitiv și competitiv.
2)Realizează exerciții de respirație- Exerciții de respirație ajuta foarte mult atunci cand simti ca ești foarte stresat la locul de munca. În numeroase cazuri aceste exercitii au ajutat foarte mult. Cand suntem stresati, respirația tinde sa devină rapidă. De aceea este foarte important sa folosim aceste tehnici. O modalitate foarte buna se numeste respiratia prin numerare, in aceasta tehnică inspiram numărand pană la 3 sau 6. Ne ținem respirația tot pană la 3 sau 6, în funcție de ce ați ales, apoi expirați numărand puțin mai mult.
3)Îmbunătățește-ți inteligența emoțională- punctele cheie în a îmbunătăți inteligența emoțională este sa te deschizi din nou sufletul. Ce înseamnă asta? Adica sa spui da unor noi oportunitati, învață sa empatizezi( datorita stresului tindem sa fim foarte irascibili si enervati și nu observăm consecințele faptelor noastre, cuvintelor noastre. De aceea pentru început este ideal sa empatizăm cu ceilalți), să exersam abilitățile de comunicare( fiind la început de carieră este necesar să ai abilități de comunicare scrisă și verbală la nivel decent deoarece acest factor poate afecta foarte mult start-up-ul unei afaceri.
4)Elimina obiceiurile proaste- ce obiceiuri proaste poate sa aiba un tanăr antreprenor în lumea afacerilor? La început de carieră este normal sa fii stresat si preocupat de afacerea ta. Însa în acest drum pot apărea diferite evenimente care pot pune in pericol succesul tău profesional . Tu nu crezi ca ai obiceiuri proaste pentru ca deja pentru tine a devenit o rutină: statul pană tarziu, absenta somnului, să uiti sa iei pranzul si micul dejun, nu mai socializezi. De aceea trebuie sa scapi de aceste obiceiuri, nu este ușor sa scapi de ele, așadar trebuie sa începi încet cu schimbarea.
5)Stress management - aceasta modalitate constă în aplicarea unor tehnici și programe realizate pentru a ajuta oamenii să facă față stresului din viața lor personală și profesională. Părerea mea este că o tehnica foarte bună si de asemenea foarte efectivă în managementul stresului este practica de yoga sau pilates. Yoga constituie în termeni tehnici, cea mai veche tehnica de relaxare. De ce? Există doua motive: aceasta ajuta la relaxarea mușchilor și la relaxarea minții. Yoga are abilitatea de a modela mușchii dar de asemenea de a vindeca mintea. Cum poate vindeca yoga mintea? Prin meditații. Încă din vechii culturii meditația a ajutat să mențină stare de atenție sau concentrare asupra unui gând, asupra conștientului
Cei mai mulți dintre psihiatrii sfatuiesc în cazuri în care stresul afecteaza foarte mult corpul, este ideal sa elimini elemente care iți fac rău. El nu reprezintă o boala incurabilă sau un virus însă răspunsul la acest subiect este sa știi cum sa manevrezi situația: sa ignori sau sa accepți. Răspunsul definitiv vine de la tine, ce așteptări ai tu la tine. Tu ai cuvantul decizional în acest aspect.
Surse utilizate:
https://www.brandoffice.ro/blog/post/totul-despre-stresul-la-locul-de-munca/
http://www.citatepedia.ro/index.php?id=1565
https://www.oberlo.com/blog/stress-management-for-entrepreneursv