Dăm de hate peste tot. În școli, pe stradă, la locul de muncă, în familie, în mediul online. Hate (ură) este un cuvânt scurt. Pe cât e de scurt, pe atât e de dur, iar sentimentele pe care le poate genera sunt foarte mari. Depresie, neîncredere în sine, izolare sunt doar câteva din sentimentele provocate de ura din jur. Cu siguranță ți-a fost spusă măcar o dată o vorbă răutăcioasă. De exemplu în școli, unde există mulți tineri care încearcă să fie „șmecheri” și să arunce cu hate în jur. Aceștia încearcă să își intimideze în special colegii care au un caracter mai sensibil. În ziua de azi, a fi sensibil este interpretat a fi slab, slab din punct de vedere emoțional. Sunt atât de mulți oameni care nu își pot ascunde latura sensibilă, iar acest lucru le aduce numai vorbe urâte. Susțin cu tărie că vorbele spuse de către hateri sunt spuse din frustrare și din dorința de a fi considerați cei mai tari din clasă, din școală sau din cartier. Am urât mereu genul acesta de colegi. Am urât și încă urăsc modul în care aceștia se legau mereu de colegii mai slabi emoțional. Se legau de hainele în care erau îmbrăcați, de pachetul de acasă, ba chiar și de origini. Țin minte cum în clasele primare, fiind venită de la țară într-o clasă la oraș, eram considerată a fi o „țărancă” și nu eram băgată în seamă de „orășenii” din clasă. Acele cuvinte îmi răsună chiar și acum în minte, după aproximativ 15 ani. Mai târziu am fost judecată și din cauza aspectului fizic. Mi-au fost spuse și încă îmi sunt adresate cuvinte jignitoare cu privire la acest aspect. Ce am obținut în urma hate-ului primit? Doar neîncredere. Ajungi să nu mai ai încredere în tine, ajungi să nu-ți mai dorești să interacționezi cu cei din jurul tău și ajungi chiar a crede că de tine nu e loc în lumea asta, și că doar persoanele 90-60-60 au ce căuta pe lumea asta și tu nu vei reuși niciodată în viață. Urăsc atât de mult societatea din care facem parte, atât de superficială și trasă la indigo!
Toți haterii sunt de fapt niște oameni frustrați care la un moment dat în viața lor au fost tratați precum aleg să trateze. Și educația contribuie foarte mult la comportamentul și atitudinea tinerilor din ziua de azi. Cuvintele dor și pot crea stări și pot stârni sentimente devastatoare. Înainte să blamezi sau să jignești o persoană în funcție de hainele cu care e îmbrăcat, gândește-te că poate face sacrificii enorme pentru a le avea. Înainte să îi spui unei femei că e grasă, că e cât o vacă, că e o balenă eșuată, gândește-te că poate e bolnavă, la fel ca în cazul unei femei slabe. Știu că sună a clișeu, dar dacă ai ști cât de mult dor și afectează cuvintele jignitoare nu le-ai mai spune.
Cuvintele sunt fără doar și poate arma omului și chiar dor, dor al naibii de tare. Ele pot vindeca, sau pot distruge o persoană. Nu te distrug din punct de vedere fizic, dar o fac din punct de vedere psihic, ceea ce e mult mai dureros. Te pot face să nu ai încredere în propriile puteri, să îți dorești să nu mai vorbești cu nimeni și să te izolezi. Din păcate pot împinge chiar la sinucidere. Așadar înainte de a scoate o vorbă urâtă, gândește-te de două ori la consecințele și urmările pe care le poate avea asupra persoanei pe care îți reverși ura. Vorbele pot fi spuse în câteva secunde, însă pot rămâne pentru totdeauna în minte!