După mai multe sesiuni de căutare a definiție hate speech-ului online am ajuns la concluzia că acesta poate fi caracterizat drept un discurs destinat atacării, intimidării, umilirii, discreditării sau incitării la violență ori la acțiuni care pot produce prejudicii împotriva unei persoane sau unui grup de persoane pe motiv de rasă, etnie, naționalitate, vârstă, religie, sex, categorie socială, orientare sexuală, chiar și dizabilitate ,în mediul online.
Cele mai importante aspecte ale hate speech-ului online sunt reprezentate de consecințele la nivelul victimelor precum lezarea demnității victimelor, afectarea stimei de sine, izolarea grupurilor lezate, dar si consecințe la nivelul coeziunii sociale: excluderea, marginalizarea, transmiterea și încetățenirea stereotipurilor și prejudecăților, creșterea distanței sociale între grupuri.
Dar aspectul cel mai îngrijorator al hate speech-ului în mediul online este faptul că se manifestă în violență fizică în mediul real.
Momentul în care o persoană se regăsește într-un grup de oameni care împărtășesc aceleași opinii, valori, se simt încurajați în a-și împărtășii opiniile, mai ales în mediul online. Sentimentul de aparține unui anumit grup încurajează debitul verbal de cele mai multe ori nu într-un mod pozitiv. Aceștia făcând trecerea de la gând, vorbe si fapte, fara remușcări.
Astfel persoanele care recurg la violență în mediul online sub formă de hate speech sunt predispuse la a trece la urmatorul nivel. Nivel caracterizat prin transpunerea gandurilor transmise prin hate speech în mediul online, în injurii, chiar și violență fizică în mediul real. O linie foarte subțire delimitează gândul și faptul.
Procesul de gândire fiind un proces subtil, destul de complex la nivelul creierului. În momentul emiterii sau întreținerii unui gând, se produce o substanță chimică prin care creierul emite în organism semnale chimice specifice, acționând ca niște mesageri ai gândului respectiv. Iar în momentul receptării acestor semnale ale creierului, organismul se conformează activând un set de reacții corespunzătoare specifice gândului emis. Corpul transmite un răspuns creierului prin care îi comunică cum reacționează și simte, conform instrucțiunilor creierului. Asfel prin simpla natura umană ajungem să facem ceea ce gândim.
Un exemplu de la gând la fapt este cazul viral al unor tinere din Marea Britanie. Tinerele au fost agresate fizic într-un autobus din Londra după ce au refuzat să se înjosească la cerințele agresorilor (patru adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani) care au fost arestați.Toate aceste manifestări violente în mediul real au luat amploare o dată cu amplificarea homofobiei la nivel online cat si offline.
Una dintre metodele clasice de prevenție în mediul online este butonul de “report” în cazul discursurilor instigatoare la ură, dar în cazul încalcarii drepturile fundamentale ale omului precum în cazul exemplului de mai sus, soluția constă în anunțarea autorităților. Iar un gând pe care aș vrea să îl împărtășesc cu voi la final de articol și o metoda preventivă a ceea ce înseamna hate speech atât în mediul online cat si offline: aveți grijă de gândurile voastre, căci ele vă vor fi realitate.