
Comisia Europeană a publicat la sfârșitul anului trecut raportul anual privind indicele economiei și societății digitale – DESI 2021. “Întreprinderile române nu profită pe deplin de tehnologiile digitale (schimbul electronic de informații, platformele de comunicare socială, volumele mari de date și cloud), cu excepția inteligenței artificiale.” Indiferent de măsurile care ar fi trebuit să fie implementate, de cel puțin 15 ani, lockdown-ul a intensificat utilizarea internetului și online-ul românesc a arătat că recuperăm la toate capitolele.
Bineînțeles că business-ul online-ului extern nu poate fi copiat și inserat cu aceleași beneficii, poate doar în anumite sectoare precum magazinele online de IT și electronică. M-am aflat în situația în care am pierdut startul digitalizării din mediul asigurărilor românești și am avut de suferit pentru că nu m-am pregătit să mă lupt pentru un client și în online. Am pierdut 30 % din clienți, după luna martie a anului 2021, pentru că focusul lor s-a fixat doar pe achiziția online. Pandemia mi-a arătat cât de în urmă eram ca și afacere dedicată către consumatorii clasici.
“România se situează pe locul 10 în privința conectivității și pe locul 25 în UE în ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale în activitățile întreprinderilor.” (https://cursdeguvernare.ro/desi-2021-romania-ultimul-loc-in-ue-la-competitivitate-digitala.html)
Era timpul să fac și eu mutarea către e-commerce, dar în acest domeniu și eu m-am lovit de persoane nepregătite sau o viziune neclară în promovarea din mediul online. Dezvoltarea acestei conectivități durează pentru că nu suntem obișnuiți sau educați financiar de a alege realizarea unui plan de marketing, a unui site de prezentare și cu atât mai mult să lăsăm utilizatorul să acceseze direct platformele noastre. Consider că este vital pentru fiecare business românesc care a pierdut pregătirea în fața digitalizării viitorului, să investească constant în transpunerea către online, realizarea de conținut și de a oferi mai mult în dezvoltarea profesiilor digitale. Interacțiunea cu clienții în modul digital mi-a arătat că încrederea nu se pierde, ci dimpotrivă o poți consolida.