De câțiva ani este un adevărat trend să fii influencer, să împărtășești altora experiențe, să te filmezi în timp ce practici o anumită activitate. Cu alte cuvinte, este la modă să îți expui viața personală în mediul online, cu detaliile cele mai picante ale existenței tale de zi cu zi.
Nu vorbim despre amenințări ce țin de securitate personală, pentru că acestea sunt valabile oricui, nu doar celor care își împărtășesc viața privată. Există și alte tipuri de riscuri pe care trebuie să le asume oricine alege să devină influencer sau vlogger pe Youtube, care țin mai degrabă de încrederea în sine și de combaterea negativismului și a urii provenite din social media. Este un aspect care nu trebuie neglijat, pentru că poate provoca multă suferință.
De ceva vreme am început să urmăresc pe Youtube diferițe persoane care publicau conținut. Nu m-aș fi gândit niciodată că și ele se confruntă cu probleme. Majoritatea acestor youtuberi pare că are o viață perfectă, fără niciun fel de greutăți. Mi se părea că această ”slujbă” este o glumă, iar ”munca” lor este cea mai ușoară și lipsită de stres dintre toate. La urma urmei, cui nu i-ar plăcea să se filmeze și să posteze regulat clipuri pe Youtube? Ce poate fi greu în asta? Nici până astăzi nu consider că este un job care să se ridice la standarde, și cu siguranță nu își merită sumele de bani pe care le aduce. Pe lângă toate aspectele bune și frumoase, există și o parte mai întunecată a profesiei de youtuber, pe care nu ai cum să o înțelegi decât dacă ai fi și tu în aceeași situație. Despre ce este vorba mai exact?
Cu siguranță există multe aspecte care nu sunt atât de roz pe cât am crede noi, urmăritorii, însă ceea ce vor exista în permanență, sunt ura și comentariile răutăcioase din partea anumitor persoane. Este imposibil să fii pe placul tuturor, iar persoane rău-intenționate vor exista întotdeauna. Cu toate acestea, unii aleg să își transmită nemulțumirile într-o manieră necredincioasă, prin injurii și cuvinte urâte. Ceea ce este cu adevărat trist, este faptul că aceste persoane fac totul cu bună știință, cu scopul de a răni, de a denigra sau de a batjocori persoana în cauză. De cele mai multe ori este vorba despre invidie, iar cei care aleg să se manifeste în moduri negative nu demonstrează decât mojicia propriei personalități.
Cum afectează aceste comentarii răutăcioase victimele? Este ca și cum ți s-ar reaminti constant că ceea e faci nu este bun, sau, și mai rău, că tu ca persoană nu ești destul de valoroasă. Există nenumărati vloggeri/youtuberi care suferă de depresie, anxietate și alte probleme, multe accentuate sau chiar derivate din reacțiile constante pe care le primesc. Este poate cel mai ușor să rănim prin cuvinte, pentru că sunt cel mai la îndemână instrument în mediul online. Dacă ceva nu ne place, sau dimpotrivă, ne-am dori și noi dar nu ne este accesibil, începem să denigrăm, să aruncăm cu pietre, să ne vărsăm frustrarea într-un mod josnic. Atacurile la persoană sunt extrem de comune în mediul virtual, iar răutățile gratuite sunt servite la fiecare pas.
În conluzie...
Acest articol a fost scris cu scopul de a atrage atenția asupra urii, negativismului și bădărăniei existente în social media. Platformele online sunt un mijloc facil de a ajunge la oricine. Influencerii sunt poate cei mai expuși, pentru că și-au asumat un anumit stil de viață. Ce ar fi de făcut?
În primul rând, respectul recicproc este o calitate extrem de valoroasă, pe cale de dispariție. Totul pornește de la respectul față de celălalt. Dacă suntem în stare să vedem dincolo de frustrările noastre, să trecem peste invidia care încolțește atât de repede în ființele umane, poate am fi capabili să nu rănim cu bună știință, ci să fim blânzi, calzi și respectuoși unii cu alții.