’Agresiunea pe Internet, numită și agresiune online sau cyberbullying, este hărțuirea cu ajutorul calculatorului sau a telefonului mobil. Hărțuirea are loc pe bloguri, pagini personale, forumuri, e-mail, SMS, MMS, agresiunea având uneori loc prin încărcarea unor poze sau imagini video pe Internet fără a ține cont de dreptul la viața privată a victimei.’ (https://ro.wikipedia.org/wiki/Agresiunea_pe_Internet ).
În societatea zilelor noastre, putem afirma din punctul meu de vedere că într-o oarecare măsură tehnologia ne domină. Există foarte puține lucruri sau activități care nu se leagă de tehnologie. Tocmai de aceea, multe persoane au devenit ținta atacurilor cibernetice.
De obicei, acestea încep într-un mod inofensiv, dacă se poate numi așa, cu anumite tachinări menite pentru a supăra sau enerva o anumită persoană. De cele mai mai multe ori însă, acestea se transformă în situații mult mai grave care nu au un final pozitiv. Am citit multe articole referitoare la acest subiect și am urmărit diferite videoclipuri, iar de cele mai multe ori, era menționat la un moment dat cuvantul sinucidere. Cred că unii oameni nu realizează de fapt cât de serios este acest lucru. Pentru unii oameni poate părea un gest extrem, faptul că cineva ar putea recurge la sinucidere doar din cauză că există anumite persoane care se folosesc de cuvinte pentru a răni. Pot înțelege acest lucru, da, sinuciderea este un gest extrem, însă nu îmi pot imagina prin ce anume trebuie să treacă o persoană ca să fie convinsă într-un final că nu există o altă șansă de scăpare. Să ai mereu anumite persoane care să îți spună sau reproșeze anumite lucruri, poate cauza probeme grave sănătății mentale a persoanei hărțuite.
Din păcate, de foarte multe ori, cazurile de acest tip de hărțuire se finalizează cu cineva care decide să își ia viața. În opinia mea, există mai multe motive pentru care acest lucru se întâmplă. În primul rând, este ideea de apartenență, faptul că nu ai reușit să te încadrezi într-un anumit grup, motiv pentru care ești tratat în felul respectiv și îți este dată impresia că nu ești suficient de bun, de frumos sau deștept, etc. La prima vedere, lucrurile nu par totuși chiar atât de grave încât să conducă spre sinucidere, însă lucrurile se schimbă în momentul în care hărțuirea nu se termină atunci când părăsești școala sau grupul din care faci parte. Casa ar trebui să fie o zonă sigură, unde să te simți mereu iubit, bine primit și în siguranță. În momentul în care hărțuirea continuă chiar și acasă, atunci apar după părerea mea adevăratele probleme. Persoana hărțuită nu mai beneficiază de acea zonă sigură unde nimic nu o poate atinge sau răni, iar starea de stres și supărare care se manifesta doar pe parcursul orelor la școală sau oricare altă situație, se prelungește acum, devenind o stare permanentă. Cred că acesta este momentul în care persoana hărțuită începe să se simtă învinsă, să nu mai știe cum să reacționeze, ce sa facă sau ce să răspundă, iar aici intervin gândurile negre.
Pentru a descrie mai exact gravitatea hărțuirii prin Internet, aș vrea să fac o simplă remarcă. De-a lungul vieții noastre, mulți dintre noi ne-am confruntat într-un fel sau altul cu un tip de hărțuire, fie că avea loc la școală, la locul de muncă sau în alte situații. Faptul că ne confruntam cu un număr nesemnificativ de tachinări ne făcea să nu ne mai simțim în largul nostru, indiferent dacă știam că lucrurile spuse nu sunt adevărate, mintea noastră rămânea tot acolo întrebându-se dacă este oare adevărat sau nu. Am trecut și prin zile în care nu ne mai doream să ne întoarcem la școală pentru că nu știam cum să ne raportăm situației respective. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că este greu să devii victima oricărui fel de hărțuire, însă tipul de hărțuire care nu se termină niciodată este cel mai periculos.
Ceea ce trebuie să învețe tinerii din zilele noastre, este faptul că orice cuvânt spus are un anumit impact asupra unei persoane, cuvintele sunt din punctul meu de vedere arme foarte puternice care pot cauza mult mai mult rău decât cineva și-ar putea imagina vreodată.