Programul Erasmus+ este un program de inițiativă europeană care oferă oportunități de învățare, formare, voluntariat și schimburi pentru studenți, elevi, persoanele aflate în formare profesională, lucrătorii în domeniul educației și tinerii din întreaga Uniune Europeană și din alte țări participante.
Acest program își propune să promoveze mobilitatea internațională și interculturală, să sprijine cooperarea și inovarea în domeniul educației, formării profesionale, și să contribuie la dezvoltarea competențelor și a capacităților participanților.
Iată câteva dintre lucrurile pe care le poți face prin intermediul Erasmus+:
- Studii și stagii în străinătate: Poți participa la programe de schimb și mobilitate pentru a studia sau a efectua stagii în alte țări participante la program. Acest lucru îți oferă oportunitatea de a experimenta sistemul de învățământ și cultura altor țări pentru a-ți îmbunătăți competențele lingvistice și interculturale.
- Dezvoltare profesională pentru tinerii profesioniști: Dacă ești la începutul carierei lor poți beneficia de stagii de formare și mobilități care să-ți ofere experiență practică într-un mediu internațional, ajutându-te să de dezvolți profesional și personal.
- Învățare și formare pentru cadrele didactice: Programul Erasmus+ oferă oportunități de formare și schimb de bune practici pentru cadrele didactice și personalul din domeniul educației. Aceste activități contribuie la îmbunătățirea calității procesului de învățământ și a competențelor profesionale.
Procesul de înscriere
Cum te înscrii și ce se întâmplă apoi?
Iată o scurtă descriere a etapelor acestui proces:
Informare și selecție: Informații despre oportunitățile oferite de programul Erasmus+ și criteriile de selecție stabilite de universitate sunt disponibile pe site-ul universității și/sau a facultății din care faci parte și prin intermediul Departamentului pentru Relații Internaționale. Consultă lista locurilor disponibile pentru mobilități Erasmus+ de studii. Durata minimă a unei mobilități de studii este de 2 luni și poți depune cel mult 2 candidaturi.
Aplicare: Dacă dorești să participi programul Erasmus+ va trebui să completezi un dosar de candidatură. Acesta va conține:
- Formularul de candidatură - îl poți completa aici, pentru instrucțiuni accesează manualul de instrucțiuni;
- Copie atestat de cunoaștere a limbii străine în care se va efectua mobilitatea (engleză, franceză sau germană) - Dacă nu ai un atestat de cunoaștere a limbii te poți înscrie la Centrul Interlingua al UPT pentru a fi evaluat/ă, prin completarea formularului de înscriere;
- Pentru stagii de practică în companii ale studenților și absolvenților: scrisoare de accept din partea viitoarei companii gazdă;
- Pentru stagii de practică ale absolvenților: 2 scrisori de recomandare din partea unor cadre didactice titulare din UPT cu care ai lucrat în ultimii 2 ani.
Evaluare: Cererile sunt evaluate de către o comisie de selecție, care poate lua în considerare criterii precum performanțele academice, motivația, cunoștințele lingvistice și compatibilitatea cu cerințele programului Erasmus+.
Aprobare și repartizare: Dacă ești selectat/ă vei fi informat/ă cu privire la acceptarea ta în programul Erasmus+ și vei fi repartizat/ă unei universități partenere în funcție de disponibilitatea locurilor și de opțiunile exprimate în cerere.:
Întocmirea planului de studiu: După aprobare vei lucra împreună cu coordonatorii pentru a întocmi un plan de studiu care să satisfacă cerințele academice ale ambelor universități implicate.
Documente și formalități administrative: Vei completa și depune documentele necesare, precum acordul de învățământ, asigurările de sănătate și alte formalități administrative cerute de universitatea gazdă și de agenția de coordonare a programului Erasmus+.
Perioada de mobilitate: Îți vei desfășura activitățile de studiu la universitatea parteneră conform planului stabilit, având posibilitatea de a participa și la alte activități culturale și academice.
Evaluare și recunoaștere: La finalul perioadei de mobilitate, vei fi sunt evaluat/ă și ți se vor recunoaște în mod corespunzător activitățile academice desfășurate la universitatea parteneră conform acordului de învățământ.
Mobilities for foreign students
- Interested students should first reach out to the Department for International Relations (DIR). Contact Irena CIOBANU (
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. ) for information about the application requirements, deadlines, available courses, and other relevant details - After being nominated by their home university as Erasmus+ participants, students can proceed to submit their application to the Politehnica University of Timișoara. This application may include a variety of documents such as a completed application form, academic transcripts, a motivation letter, proof of language proficiency (if applicable), and a copy of their passport.
Mobilități de scurtă durată pentru doctoranzi
Doctoranzii pot desfășura mobilități de studii sau practică de scurtă durată (5-30 zile). Fiind vorba despre o mobilitate Erasmus+, candidatura, selecția și setul de documente (pre-mobilitate și după mobilitate) sunt similare mobilităților de lungă durată.
Destinații posibile:
Companii din țările participante la program (Austria, Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Italia, Malta, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Danemarca, Finlanda, Islanda, Liechtenstein, Luxemburg, Norvegia, Suedia, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Macedonia de Nord, Turcia)
Universități:
Lista locurilor disponibile pentru mobilități Erasmus+ de studii
Lista locurilor disponibile pentru mobilități Erasmus+ de practică
Mobilități pentru cadrele didactice
- Pentru mobilitățile de formare: după ce un angajat UPT este acceptat de către universitatea parteneră, acesta își va depune candidatura pentru finanțarea Erasmus+ la DRI urmând instrucțiunile de pe pagina aceasta. Pentru universitățile care solicită nominalizarea UPT în urma unei preselecții persoana de contact de la UPT este Lect. Dr. Claudia Stoian (
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. ). - Pentru mobilitățile de predare: domeniile eligibile și numărul maxim de mobilități sunt menționate în acordul bilateral. Luați legătura cu coordonatorul acordului și Lect. Dr. Claudia Stoian (
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. ) pentru a verifica disponibilitatea locurilor pe care urmează să candidați, și urmați instrucțiunile de pe pagina aceasta după ce sunteți acceptat de universitatea parteneră. - Pentru detalii despre egibilitate, destinații posibilie, dosar candidatură și alte informații accesați această pagină.