Trăim într-o eră a democrație, în care ne bucurăm de dreptul la opinie și liberă exprimare, dar nu realizăm că de foarte multe ori cuvintele noastre sunt arme cu care iscăm războaie. Deși trăim într-o societate democratică trebuie să ținem cont de faptul că mai multă libertate, implică în acelați timp mai multă responsabilitate.
Este doar un mic pas între libertate de exprimare și discurs instigator la ură și în avântul nostru de a ne exprima opiniile nu ne controlăm cuvintele. Incitările la ură, violență verbală sau chiar fizică trec dincolo de pragul libertății de exprimare și încalcă drepturile celorlalți. Deși dreptul la liberă exprimare are o mare importanță într-o societate democratică, el nu trebuie pus mai presus decât alte drepturi precum, dreptul la demnitate, la reputație și onoare sau dreptul la viață privată, la imagine și siguranță publică.
Este foarte important să fim conștienți de faptul că a vorbi liber nu însesamnă a spune orice, oricând, despre oricine. Mai întâi de toate dreptul la opinie implică respect pentru ceilalți și, în același timp respect pentru adevăr. Prin Constituție ni se oferă drepturi și libertăți care au scopul de a ne ajuta, în mod egal, pe fiecare în parte de a ne dezvolta ca și indivizi și în acelați timp ca și comunitate. Nu putem folosi drepturile noastre pentru a anula și a limita drepturile celorlalți, deoarece asta ar însemna încălcarea drepturilor lor. Nu putem folosi drepturile noastre pentru a încălca drepturile celorlalți, cu alte cuvinte „ce ție nu îți place altuia nu îi face!”. Unul dintre riscurile acceptări DIU este iscarea de conflicte între indivizi sau grupuri sociale, precum și violență verbală sau fizică. Democratia liberală interzice DIU, în acest fel se protejează de promovarea unor idei care îi încalcă pricipiile și regulile de funcționaPri
Când suntem întrebați despre situațiile în care noi am fost cei care am instigat prin cuvintele noastre la ură primul nostru instinct este să spunem că nu am făcut niciodată lucrul acesta. Dar, dacă stăm puțin să ne gândim la toate situațiile în care am lăsat comentarii răutăcioase sau am trimis mesaje răutăcioase sau chiar am făcut postări răutăcioase la adresa unor persoane, deși noi ne-am simțit îndreptățiți să spunem anumite cuvinte și am avut libertatea să facem lucrul acesta, dacă ne vom gândi la toate aceste situații vom răspunde cu totul diferit la această întrebare. Ar trebui ca fiecare dintre noi să ne reamintim de aceste situații și să fim atenți cum ne alegem cuvintele...să oferim prin ele speranță, nu ură.